'Εμπολα- Νέα Υόρκη: Εξιτήριο για το γιατρό που είχε νοσήσει

Ο Κρεγκ Σπένσερ, ο γιατρός από τη Νέα Υόρκη που είχε ασθενήσει με Έμπολα, πήρε εξιτήριο σήμερα, 11/11/2014, από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν και, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε, ζήτησε να στηριχθούν οι Αμερικανοί γιατροί και νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, ώστε να μην αντιμετωπίζουν "απειλές" και να μην "στιγματίζονται" όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
2'


Ο 33χρονος γιατρός είχε εργαστεί στη Γουινέα, ως μέλος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Νοσηλευόταν σε καραντίνα στο νοσοκομείο Bellevue της Νέας Υόρκης από τις 23 Οκτωβρίου, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό. Η πλήρης ανάρρωση του Σπένσερ και το εξιτήριό του από το νοσηλευτικό ίδρυμα σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς ασθενής με Έμπολα στις ΗΠΑ.

Φανερά αδυνατισμένος αλλά χαρούμενος, ο Σπένσερ χαιρέτισε τις νοσηλεύτριες που τον φρόντισαν και αγκαλιάστηκε με τον δήμαρχο της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, τη σύζυγο του τελευταίου και άλλους αξιωματούχους στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Η μόλυνση μου αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα των 13.000 και πλέον κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη Δυτική Αφρική, εκεί που βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας, εκεί που οι οικογένειες ξεκληρίζονται και οι τοπικές κοινωνίες καταστρέφονται", είπε ο γιατρός, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

"Θα παρακαλούσα λοιπόν όλους μας να στρέψουμε και πάλι την προσοχή μας στη Δυτική Αφρική και να εξασφαλίσουμε ότι το υγειονομικό προσωπικό δεν θα αντιμετωπίσει στιγματισμό και απειλές όταν επιστρέψει σπίτι του. Οι εθελοντές χρειάζονται υποστήριξη για να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας στη ρίζα της", πρόσθεσε.

"Σήμερα είναι μια πολύ καλή ημέρα. Ο πρώτος και μοναδικός ασθενής με Έμπολα στη Νέα Υόρκη θεραπεύτηκε επιτυχώς. Ο Δρ. Σπένσερ δεν πάσχει από Έμπολα και στη Νέα Υόρκη δεν υπάρχει Έμπολα", είπε ο δήμαρχος.

Ορισμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που επιστρέφουν από η Γουινέα, τη Λιβερία ή τη Σιέρα Λεόνε, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ επιφυλακτική, για το φόβο ότι θα αποθαρρύνει τυχόν εθελοντές να μεταβούν στη Δυτική Αφρική.

Στη Βόρεια Καρολίνα οι υγειονομικές αρχές έθεσαν την Δευτέρα σε καραντίνα 21 ημερών τον ιεραπόστολο Δρ. Τζον Φανκχάουζερ, 52 ετών καθώς είχε ταξιδέψει στη Λιβερία και έκριναν ότι υπάρχει "κάποιος κίνδυνος" να έχει προσβληθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επιδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 4.950 ανθρώπους, κυρίως σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, από τις αρχές του έτους.

Στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί μόνο ένας θάνατος, αυτός του Λιβεριανού Τόμας Έρικ Ντάνκαν ο οποίος προσβλήθηκε στη χώρα του και υπέκυψε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Ντάλας.

Σχετικές ειδήσεις