Χώρες από Σκανδιναβία και Βαλτική ενώνονται κατά της Ρωσίας
Οκτώ χώρες της βόρειας Ευρώπης συμφώνησαν την Πέμπτη (13/11) να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας της Ρωσίας η οποία φαίνεται ότι έχει τριπλασιάσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου των κρατών του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή.
Οι υπουργοί Άμυνας των Σκανδιναβικών και των Βαλτικών χωρών καθώς και της Βρετανίας συμφώνησαν να υπάρχει καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους και να αυξηθούν τα κοινά γυμνάσια των αεροπορικών τους δυνάμεων μετά την κρίση στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε όξυνση των σχέσεων Ανατολής και Δύσης.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε πως η Ρωσία «περιφρονεί συστηματικά τους κανόνες της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας» και προσπαθεί να εκφοβίσει τις δυτικές χώρες στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη της μέχρι την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
«Το ΝΑΤΟ έχει καταγράψει πάνω από 100 παραβιάσεις μέχρι στιγμής εφέτος, τρεις φορές περισσότερες από το 2013 και η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σε συνέντευξη Τύπου. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να συνεχίσει να εισβάλει στον εναέριο χώρο μας» συμπλήρωσε. Ο Φάλον ανέφερε επίσης ότι το Λονδίνο συμφωνεί να παραταθεί και το 2015 η αποστολή αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βαλτικής από μαχητικά Ταϊφούν της χώρας του.
Η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Ίνγκε Έρικσεν Σοράιντε είπε ότι όλοι οι υπουργοί «συμφωνούν πως οι ενέργειες της Ρωσίας (στην Ουκρανία) είναι εντελώς απαράδεκτες και παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου». Προσέθεσε ότι παρατηρείται μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην Αρκτική και τη Βαλτική Θάλασσα, από περισσότερα αεροπλάνα και σε διάφορους σχηματισμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά, συμπλήρωσε, «δεν βλέπουμε μια άμεση στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία».
Όπως είπε η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας, μεταξύ των νέων σχεδίων αντιμετώπισης της ρωσικής κινητικότητας, περιλαμβάνεται και η επέκταση στον εναέριο χώρο της Δανίας της ήδη υφιστάμενης αεροπορικής συνεργασίας μεταξύ της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί το σύνολο του εναέριου χώρου των Σκανδιναβικών κρατών.
Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ θα συνεργαστεί για να βοηθήσει τις χώρες της Βαλτικής να βελτιώσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες. Τα κράτη της Βαλτικής αισθάνονται ιδιαίτερα ευάλωτα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία. «Ο χρόνος προειδοποίησης έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Σβεν Μίξερ.