Ικανοποίηση Ολάντ για την κατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Μισέλ Καφαντό, τον νέο μεταβατικό αρχηγό του κράτους στη Μπουρκίνα Φάσο, χαιρετίζοντας επίσης την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη για την πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με μια σύντομη ανακοίνωση την οποία εξέδωσε σήμερα (17/11) η γαλλική προεδρία.
«Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Μπουρκίνα Φάσο σε αυτή την περίοδο-κλειδί στην ιστορία της», επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας πως «χαιρετίζει την υιοθέτηση, από μέρους διαφόρων πλευρών στη Μπουρκίνα Φάσο, ενός οδικού χάρτη για την (πολιτική) μετάβαση», που θα οδηγήσει τη χώρα «στις προεδρικές εκλογές».
Ο 72χρονος διπλωμάτης Καφαντό ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος έπειτα από μια νύχτα διαβουλεύσεων, δεκαέξι ημέρες μετά την ανατροπή του Μπλεζ Κομπαορέ από το στρατό, εξέλιξη την οποία χαιρέτισε και η Αφρικανική Ένωση σήμερα.
Η Αφρικανική Ένωση, η οποία είχε απευθύνει τελεσίγραφο στο στρατιωτικό καθεστώς την 3η Νοεμβρίου, απαιτώντας να επιλεγεί ένας μεταβατικός πρόεδρος και να δημιουργηθούν μεταβατικοί θεσμοί ώστε αρχίσει μια διαδικασία επανόδου στη δημοκρατία μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, χαιρέτισε τον διορισμό ενός «πολίτη» στη θέση του προσωρινού προέδρου, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε μια ένδειξη της «πολιτικής ωριμότητας» και του «αισθήματος ευθύνης» που πρυτάνευσε στη Μπουρκίνα Φάσο.
Απηυδισμένοι από τη διαφθορά του καθεστώτος Κομπαορέ και ζητώντας αλλαγή, οι πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο διαδήλωσαν μαζικά και συνέβαλαν να ανατραπεί ο τέως πρόεδρος της χώρας την 31η Οκτωβρίου, ενώ αυτός επεδίωκε να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία, την οποία άσκησε τα τελευταία 27 χρόνια.
Ο Καφαντό, διακεκριμένος διπλωμάτης καριέρας, πρώην πρεσβευτής της Άνω Βόλτας, όπως λεγόταν η χώρα προηγουμένως, και κατόπιν της Μπουρκίνα Φάσο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (1981-1982 και 1998-2011 αντίστοιχα), επελέγη από ένα συμβούλιο πολιτών και στρατιωτικών στην Ουαγκαντούγκου έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις. Ο Καφαντό, ο οποίος χρημάτισε επίσης υπουργός Εξωτερικών (1982-1983), δήλωσε ότι «ασφαλώς αποδέχεται» τον διορισμό του, όπως «κάθε φορά που με κάλεσε το καθήκον», επισημαίνοντας ότι «περισσότερο και από τιμή, είναι μια μεγάλη ευθύνη αυτή που αναλαμβάνω».
Ο Καφαντό προτιμήθηκε έναντι άλλων υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένων του δημοσιογράφου Σερίφ Σάι και της Ζοζεφίν Ουεντραογκό από το συμβούλιο, για να ηγηθεί του κράτους ως τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2015.
Ο στρατός, που ασκούσε την εξουσία στη χώρα από την 1η Νοεμβρίου, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Ισαάκ Ζιντά, που θεωρείται ο «ισχυρός άνδρας» στη Μπουρκίνα Φάσο, δεν αναμένεται να συνεχίσει να κυβερνά παρά για μερικές ώρες ακόμη, μια ημέρα το πολύ.