Πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ από τους ευρωσκεπτικιστές

Τα μέλη της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλαν την Τρίτη (18/11) μια πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, εξ αφορμής των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο LuxLeaks.

Πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ από τους ευρωσκεπτικιστές
4'

Την πρόταση υπέβαλε η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (Europe of Freedom and Direct Democracy, EFDD), της οποίας προεδρεύει ο ηγέτης του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ. Η πολιτική αυτή ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει τις 76 ψήφους μελών του ΕΚ που απαιτούνταν για την υποβολή της πρότασης μομφής. Την υπέγραψαν σχεδόν όλα τα μέλη της EFDD (τα 44 από τα 48), καθώς και οι ευρωβουλευτές του ευρωφοβικού γαλλικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν και άλλοι ευρωσκεπτικιστές, σύμφωνα με το ΕΚ.

«Έλαβα σήμερα (σ.σ. Τρίτη (18/11) μια πρόταση μομφής εναντίον της Επιτροπής η οποία υπεβλήθη από το ένα δέκατο των μελών του κοινοβουλίου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ευρωβουλής, η πρόταση αυτή θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην προσεχή ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρόταση πάντως δεν έχει καμιά πιθανότητα να εγκριθεί, αφού οι ευρωσκεπτικιστές στο σύνολό τους δεν διαθέτουν παρά μόλις περίπου 100 έδρες στο σύνολο των 751 ενώ για την έγκρισή της απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα αποτελέσει «μια άσκηση αυτοδιαφήμισης», σχολίασε μια πηγή στο ΕΚ.

Η ριζοσπαστική αριστερά είχε επίσης αποπειραθεί να υποβάλει μια πρόταση μομφής εναντίον του Γιούνκερ, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 76 ψήφους που απαιτούνται, αφού αρνήθηκε να ζητήσει αυτές των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και της άκρας δεξιάς.

Οι ευρωσκεπτικιστές θέλουν να τιμωρήσουν τον Γιούνκερ μετά τις αποκαλύψεις για το τεράστιο σύστημα φοροαποφυγής που αποκαλύφθηκε ότι λειτουργούσε στη χώρα του, το Λουξεμβούργο, ενόσω ήταν πρωθυπουργός, για μια περίοδο 18 ετών.

«Το σκάνδαλο " LuxLeaks" δείχνει ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αφιέρωσε την πολιτική του σταδιοδρομία στο να πλουτίσει η χώρα του πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων εταίρων της και περιφρονώντας την Ένωση και το πνεύμα της κοινότητας που λέει ότι ελπίζει να εκπροσωπήσει», κατήγγειλε ο Μάρκο Τζάνι, ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, η οποία έχει ενταχθεί στην EFDD.

Στην απίθανη περίπτωση που εγκρινόταν η πρόταση μομφής, ολόκληρη η 28μελής Επιτροπή Γιούνκερ θα αναγκαζόταν να υποβάλει την παραίτησή της. Η Επιτροπή ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του Νοεμβρίου.

Συνολικά έχουν υποβληθεί προτάσεις μομφής σε βάρος της Κομισιόν επτά φορές μέσα στα 35 χρόνια λειτουργίας του ΕΚ. Καμιά τους δεν εγκρίθηκε, αν και το 1999, η τότε Επιτροπή του προέδρου Ζακ Σαντέρ είχε υποβάλει την παραίτησή της καθώς αναμενόταν να υποβληθεί —και να υπερψηφιστεί— πρόταση μομφής σε βάρος της.

Για τον Βρετανό ευρωβουλευτή Στίβεν Γουλφ, «η πρόταση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους ευρωβουλευτές να δείξουν στους εκλογείς τους πώς τοποθετούνται έναντι των ενεργειών του προέδρου (της Κομισιόν) Γιούνκερ».

Ο Γιούνκερ έχει μακρόχρονη στενή σχέση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο στο ΕΚ.

Η EFDD, που είχε διαλυθεί για μερικές ημέρες μετά την αποχώρηση από αυτήν μιας Λετονής ευρωβουλευτίνας, ανασυστήθηκε μόλις λίγο πριν την ολομέλεια του Νοεμβρίου, χάρη στην προσχώρηση σε αυτή ενός Πολωνού ευρωβουλευτή της άκρας δεξιάς. Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα στο ΕΚ, χρειάζονται τουλάχιστον 25 μέλη του από επτά διαφορετικές χώρες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια ομάδα δημοσιογράφων δημοσίευσε στοιχεία που προέκυψαν από μια εκτεταμένη έρευνα και δείχνουν πως το Λουξεμβούργο βοήθησε πάνω από 340 πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποφύγουν την απόδοση δισεκατομμυρίων ευρώ σε οφειλόμενους φόρους από το 2002 ως το 2010, ενόσω ο Γιούνκερ ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής.

Οι αρχές του Λουξεμβούργου διέψευσαν πως έκαναν ο,τιδήποτε επιλήψιμο. Ο Γιούνκερ υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του επί των ημερών του στην πρωθυπουργία της χώρας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης δεσμεύθηκε να υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι του φαινομένου της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιριών στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο οικονομικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών η οποία διεξήχθη στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή