Νιγηρία: Επεισόδια στο κοινοβούλιο και άρση έκτακτης ανάγκης

2'

Αν και η κυβέρνηση ήθελε να δοθεί παράταση στα έκτακτα μέτρα, βουλευτές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν πως δε δέχθηκαν. Αυτά συμβαίνουν στα πλαίσια της αντιμετώπισης της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χάραμ, η οποία έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Πριν παρθεί η απόφαση, η συνεδρίαση του κοινοβουλίου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και πραγματοποίησαν ρίψεις δακρυγόνων, απαγορεύοντας στον πρόεδρο της κάτω βουλής, Αμίνου Αμπουουάλ να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Το κοινοβούλιο συνεδρίαζε για πρώτη φορά σήμερα μετά την αποχώρηση του Ταμπουουάλ, του τέταρτου πιο ισχυρού βουλευτή της Νιγηρίας, από το κυβερνών κόμμα και την προσχώρησή του στην αντιπολίτευση ενόψει της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών τον Φεβρουάριο.

Δημοσιογράφοι μετέδωσαν ότι είδαν βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος να αναρριχώνται στον τοίχο και την πύλη του κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να ανοίξουν δρόμο για να εισέλθει ο Ταμπουουάλ. Την ίδια ώρα η αστυνομία και μερικοί στρατιώτες τους εμπόδιζαν. Πανδαιμόνιο ξέσπασε όταν κουκουλοφόροι αστυνομικοί εισήλθαν στον προθάλαμο του κοινοβουλίου και έριξαν δακρυγόνα.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ντέιβιντ Μαρκ ανακοίνωσε αρχικά ότι αναβάλλεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο που πρότεινε ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν και το οποίο προέβλεπε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τρεις πολιτείες της βορειοανατολικής Νιγηρίας, η οποία ισχύει εδώ και 18 μήνες.

Παρόλα αυτά τελικά οι βουλευτές αποφάσισαν έπειτα από μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες Μπόρνο, Γιόμπε και Ανταμάουα, καθώς έκριναν ότι τα μέτρα αυτά έχουν αποτύχει, με τη Μπόκο Χαράμ να συνεχίζει σχεδόν καθημερινά τους φόνους σε αυτές τις περιοχές, ενώ έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό της περίπου είκοσι πόλεις και χωριά.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έλαβε τέλος για εμάς», δήλωσε ο Ζακαρία Μοχάμεντ εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Τζόναθαν χρειάζεται την έγκριση και των δύο σωμάτων της βουλής για να μπορέσει να παρατείνει τα έκτακτα αυτά μέτρα.

«Ζητήσαμε από τον πρόεδρο να βασιστεί στο άρθρο 8 του νόμου για τις ένοπλες δυνάμεις το οποίο του δίνει την δυνατότητα να αναπτύξει τον στρατό στις περιοχές τις χώρας όπου σημειώνονται συγκρούσεις», εξήγησε ο Μοχάμεντ.

«Όταν λαμβάνουμε κάποια μέτρα που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, πρέπει να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε προσέγγιση», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις