Σχέδιο ψηφίσματος για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Στην έγκριση σχεδίου ψηφίσματος με το οποίο ορίζεται χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους προχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου δηλώνοντας ότι θα το καταθέσουν επισήμως προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εντός των προσεχών ημερών.
2'

Οι υπουργοί αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους έπειτα από τη σύνοδο που είχαν ότι μία επιτροπή, στην οποία θα μετέχει η Ιορδανία--μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας-- θα αναλάβει τη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης για το σχέδιο ψηφίσματος.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελ Αράμπι δήλωσε ότι η Ιορδανία θα καταθέσει το σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ εντός των επόμενων ημερών.

Ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είναι σχεδόν απίθανο να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ--μέλους του ΣΑ με δικαίωμα βέτο και συμμάχου του Ισραήλ. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό αν η Ουάσινγκτον θα εμπλακεί σε επίσημες διαπραματεύσεις σχετικά με το περιεχόμενο ενός τέτοιου εγγράφου.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου στο Κάιρο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι το Ισραήλ δεν άφησε στον λαό του καμία άλλη επιλογή από το να στραφεί άμεσα στη διεθνή κοινότητα.

"Η παρούσα κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει πλέον για εμάς ένας εταίρος στο Ισραήλ και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα", είπε ο Αμπάς.

Η Ιορδανία παρουσίασε ένα σχέδιο ψηφίσματος στα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ στις αρχές του περασμένου μήνα με το οποίο ζητείται ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής μέχρι τον Νοέμβριο του 2016.

Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία επίσης συντάσσουν δικό τους σχέδιο ψηφίσματος, που θα παρουσιάζει τις παραμέτρους για τις προσπάθειες τερματισμσού της σύγκρουσης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κοινοποιήσει το έγγραφο αυτό στο 15μελές Συμβούλιο.

Ο Αμπάς προειδοποίησε στην ομιλία του ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να περιορίσει τις επαφές με το Ισραήλ και να αναστείλει τη συνεργασία στον τομέα της ασφαλείας αν το σχέδιο ψηφίσματος δεν εγκριθεί από το ΣΑ και ότι το Ισραήλ θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σχετικές ειδήσεις