Αίτημα για επιστροφή του Σέσελι στη Χάγη
Η εισαγγελία του ICTY τονίζει ότι ο Σέσελι με τη συμπεριφορά του στη Σερβία “υπονόμευσε” το πνεύμα της απόφασης προσωρινής αποφυλάκισής του που έλαβε με δική του πρωτοβουλία “για ανθρωπιστικούς λόγους” το δικαστικό συμβούλιο με προεδρεύοντα τον δικαστή Ζαν Κλοντ Αντονέτι.
Επιπλέον ζητά μετά την επιστροφή του Σέσελι στη Χάγη, να προγραμματιστεί συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου για να εξεταστούν η κατάσταση της υγείας του και οι όροι για ενδεχόμενη αποφυλάκισή του στο μέλλον και για να διαπιστωθεί αν είναι έτοιμος να συμμορφωθεί με τους όρους αυτούς.
Η εισαγγελία του ICTY επισημαίνει ότι είναι προφανές πως η εμπιστοσύνη που επέδειξε το δικαστικό συμβούλιο όσον αφορά τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου ήταν αβάσιμη, καθώς ο Σέσελι είπε ρητά ότι δεν θα επιστρέψει στο ICTY, απείλησε ανθρώπους που συνεργάζονται με την εισαγγελία και απέδειξε ξεκάθαρα ότι η κατάσταση της υγείας του δεν τον εμπόδισε να κάνει απαράδεκτες δημόσιες δηλώσεις που είναι εμπρηστικές και προσβλητικές για τα θύματα.
Με βάση το άρθρο 65 του καταστατικού του ICTY, η απελεύθερωση μπορεί να διαταχθεί μόνον αν το δικαστικό συμβούλιο "είναι σίγουρο ότι ο κατηγορούμενος θα εμφανιστεί στη δίκη", υπογραμμίζει η εισαγγελία.
Εν τω μεταξύ, ο Βόισλαβ Σέσελι δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει οικειοθελώς στη Χάγη όταν του ζητηθεί, εκτός αυτού απειλεί ανθρώπους που συνεργάζονται με την εισαγγελία του ICTY και έτσι παραβιάζει τον όρο της προσωρινής αποφυλάκισής του ότι δεν πρέπει να διαταράξει τη δικαστική διαδικασία.
«Υπό αυτές τις συνθήκες το δικαστικό συμβούλιο πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση για την αποφυλάκισή του και να δώσει εντολή για την επιστροφή του στη Χάγη», υπογραμμίζει η εισαγγελία τονίζοντας ότι έτσι θα διασφαλιστεί η ακεραιότητα της δίκης στο ICTY και η δίκαιη στάση έναντι της Σερβίας, η οποία επιβεβαίωσε ότι θα παράσχει εγγυήσεις για την αποφυλάκισή του, αν ο Σέσελι επιβεβαιώσει ότι θα σεβαστεί τους όρους που θα τεθούν.
Ο εθνικιστής πολιτικός, σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Βελιγράδι τόνισε ότι όταν θα κληθεί από το δικαστήριο της Χάγης, δεν θα επιστρέψει ούτε θα κρυφτεί, αλλά θα περιμένει να διατάξουν τη σύλληψή του ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώην στελέχη του κόμματος του.
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) συνεχάρη "τους Σέρβους Τσέτνικ για την απελευθέρωση του σερβικού Βούκοβαρ" την Ημέρα Μνήμης στην Κροατία για την κατάληψη της πόλης από τον Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό (JNA) και από σερβικές παραστρατιωτικές δυνάμεις πριν από 23 χρόνια.