Γαλλία: Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης

Υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης τάχθηκαν οι Γάλλοι βουλευτές, σε μια συμβολικής σημασίας ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη (2/12).
3'

Και μπορεί αυτή η εξέλιξη να μην επηρεάσει άμεσα τη διπλωματική στάση της Γαλλίας, ωστόσο δείχνει την ολοένα και εντεινόμενη ανυπομονησία που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία, η οποία παραμένει σε αδιέξοδο εδώ και πολύ καιρό.

H ψηφοφορία αυτή ακολουθεί την απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίν (πρόκειται για τη μεγαλύτερη χώρα της δυτικής Ευρώπης που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση) αλλά και τις αποφάσεις των κοινοβουλίων στην Ισπανία, τη Βρετανία και την Ιρλανδία να διεξάγουν ψηφοφορίες κατά τις οποίες ενέκριναν μη δεσμευτικές προτάσεις υπέρ της αναγνώρισης.

Το κείμενο, το οποίο κατέθεσε προς ψήφιση το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και υποστήριξαν τα αριστερά κόμματα, αλλά και ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές, ζητά από την κυβέρνηση να «χρησιμοποιήσει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους προκειμένου να επιλυθεί οριστικά η διένεξη».

Ούτε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ούτε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς παρέστησαν πάντως στην ψηφοφορία, ενώ η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Δεν θέλουμε μία συμβολική αναγνώριση που θα οδηγήσει μονάχα σε ένα εικονικό κράτος», δήλωσε ο υπουργός, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αρλέμ Ντεζίρ, στους βουλευτές μετά την ψηφοφορία.

«Θέλουμε ένα Παλαιστινιακό Κράτος που θα είναι πραγματικό, επομένως θέλουμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

«Οι συμφωνίες του Όσλο (του 1993) έχουν γίνει μια χίμαιρα, το αδιέξοδο επικρατεί», εξήγησε πριν από την ψηφοφορία ο Σοσιαλιστής βουλευτής Φρανσουά Λονκλ, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο αυτό στοχεύει στην επανέναρξη μιας διαδικασίας υπέρ της επίλυσης της διένεξης.

Οι βουλευτές των κομμάτων της Δεξιάς εξέφρασαν πάντως επικρίσεις εναντίον των Σοσιαλιστών, υποστηρίζοντας ότι στήριξαν την αναγνώριση της Παλαιστίνης, προκειμένου να ανακτήσουν την υποστήριξη των μουσουλμάνων ψηφοφόρων που είχαν απογοητευτεί από την έγκριση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομοφυλοφίλων πέρυσι και την εμφανή υποστήριξη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην επέμβαση των Ισραηλινών στη Γάζα.

Η απόφαση αυτή «θα πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση σε μια περιοχή που δεν την χρειάζεται καθόλου», τόνισε ο Κριστιάν Ζακόμπ, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) στην εθνοσυνέλευση.

«Κοροϊδεύουμε τον κόσμο κάνοντάς τον να πιστεύει ότι το κείμενο αυτό θα έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η υπερψήφιση από τους Γάλλους βουλευτές της πρότασης (την υπερψήφισαν 339 βουλευτές, ενώ 151 την καταψήφισαν) σχετικά με την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης «θα απομακρύνει τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία για την ειρήνη», επισήμανε η πρεσβεία του Ισραήλ στη Γαλλία.

Η ψηφοφορία αυτή «στέλνει ένα λάθος μήνυμα στους ηγέτες και στους λαούς της περιοχής» προστίθεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε λίγο μετά την έγκριση από τη μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων βουλευτών της πρότασης ψηφίσματος που καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Όπως αναμενόταν, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καλώντας τη γαλλική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

Η Χανάν Ασράουι, αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξέφρασε – μέσω ανακοίνωσης - «την ευγνωμοσύνη της στους πολίτες της Γαλλίας», ενώ κάλεσε «τη γαλλική κυβέρνηση να κάνει πράξη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης».

Σχετικές ειδήσεις