Γυναίκες: Iκανότερες εργαζόμενες, λιγότερο αμειβόμενες
Οι γυναίκες σε πολλές χώρες στον κόσμο, έχουν καλύτερα ακαδημαϊκά προσόντα, είναι κατά μέσο όρο πιο έμπειρες και παραγωγικές από τους άνδρες συναδέλφους τους αλλά εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο.
Οι κατακτήσεις των γυναικών στον τομέα της εργασίας έχουν μακρύ δρόμο να διέλθουν αφού σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι γυναίκες σε πολλές χώρες στον κόσμο, έχουν καλύτερα ακαδημαϊκά προσόντα, είναι κατά μέσο όρο πιο έμπειρες και παραγωγικές από τους άνδρες συναδέλφους τους αλλά εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο.
Ρωσία και Βραζιλία είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες όσον αφορά το μισθό των γυναικών. Στη Ρωσία οι γυναίκες αμείβονται κατά 32,8% λιγότερο από τους άνδρες, ενώ με βάση τα κριτήρια που εξέτασε η ΔΟΕ και στα οποία περιλαμβάνεται ο τομέας εργασίας και ο ρόλος που κατέχουν στον εργασιακό χώρο, θα έπρεπε να λαμβάνουν κατά 11,1% μεγαλύτερο μισθό από τους άνδρες, συναδέλφους τους.
Συνολικά, η ΔΟΕ διαπιστώνει ότι οι άνδρες πληρώνονται περισσότερο από τις γυναίκες και στις 38 χώρες που εξετάστηκαν, γεγονός που υπογραμμίζει ότι το "μισθολογικό χάσμα με βάση το φύλο" εξακολουθεί να υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο πως το μισθολογικό χάσμα είναι μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 64,20 δολάρια για κάθε 100 δολάρια που κερδίζει ένας άνδρας.
Επιπλέον, κατά μέσο όρο, στις 26 ευρωπαϊκές χώρες που περιελήφθησαν στην έκθεση, οι γυναίκες θα ήταν αναμενόμενο να αμείβονται κατά 0,9% περισσότερο από τους άνδρες, με βάση κριτήρια εκπαίδευσης και επιδόσεων αλλά αντίθετα, αμείβονται κατά 18,9% λιγότερο.
Ενδεικτική είναι και η περίπτωση της Κίνας, όπου ενώ ο μισθός γυναικών και ανδρών θα έπρεπε να είναι περίπου όμοιος αν όχι οι γυναίκες να λαμβάνουν κατά 0,2% μεγαλύτερο μισθό, στην πράξη οι Κινέζες εργαζόμενες πληρώνονται κατά 22,9% λιγότερο από τους άνδρες.
(Πηγές: ΑΠΕ – www.ilo.org)