ΗΠΑ: Υπερασπίζονται την επιχείρηση διάσωσης στην Υεμένη
Την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στην Υεμένη για την απελευθέρωση του Αμερικανού ομήρου Λουκ Σόμερς, παρά το γεγονός ότι αυτή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατό του, όπως και την εκτέλεση ενός Νοτιοαφρικανού ομήρου, του Πιερ Κόρκι - ο οποίος επρόκειτο μάλιστα να απελευθερωθεί την Κυριακή (7/12), έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση βεδουίνων με πρωτοβουλία νοτιοαφρικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης – υπερασπίσθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την πλευρά της μάλιστα, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέφρασε «βαθιά λύπη για την έκβαση της επιχείρησης», ανακοινώνοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να αποδώσει ευθύνες για το θάνατο του Πιερ Κόρκι. «Δεν είναι καιρός για εκτόξευση κατηγοριών. Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και με την κυβέρνηση της Υεμένης για να διασφαλίσουμε ότι θα δοθεί ένα τέλος σε αυτό το τραγικό περιστατικό. Αναγνωρίζουμε ότι επρόκειτο για μία απόπειρα εξασφάλισης της ελευθερίας του κ. Κόρκι και των ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νέλσον Κουέτε.
Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν την επιχείρηση διάσωσης του Λουκ Σόμερς δεν γνώριζαν την ταυτότητα του άλλου ομήρου, ο οποίος κρατείτο μαζί του, τονίζοντας ότι η επιχείρηση οργανώθηκε διότι υπήρχε επικείμενη απειλή για τη ζωή του Αμερικανού.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη δηλώνοντας ότι «έδωσε ο ίδιος την άδεια για την επιχείρηση διάσωσης...σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Υεμένης», κατόπιν πληροφοριών «ότι η ζωή του Λουκ βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο».
Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Ρότζερς υπερασπίσθηκε μάλιστα τη συγκεκριμένη απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα.
«Δεν θεωρώ ότι ήταν μία εύκολη απόφαση. Πιστεύω πραγματικά ότι ήταν η σωστή απόφαση για την ανάληψη δράσης με στόχο την απελευθέρωση του ομήρου», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
«Κανείς δεν είναι σε καλύτερη θέση για τέτοιου είδους επιχειρήσεις από τις ειδικές μας δυνάμεις. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντοτε τέλεια. Υπάρχει πάντα κίνδυνος. Συγχαίρω τον πρόεδρο που ανέλαβε δράση, διότι οι πληροφορίες έδειχναν ότι ήταν επείγον να πάμε, διαφορετικά θα σκότωναν τον Αμερικανό όμηρο. Οι πληροφορίες ήταν σωστές», συμπλήρωσε.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι «η επιχείρηση διάσωσης απέτυχε εξαιτίας των ελλιπών στοιχείων των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών για τον τόπο κράτησης των ομήρων και για τις κινήσεις των απαγωγέων», σύμφωνα με του Μουστάφα Αλάνι, ειδικό σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας.
«Οι Αμερικανοί έχουν την ικανότητα κινητοποίησης κομάντος, αλλά οι πληροφορίες τους παραμένουν ελλιπείς», κατέληξε ο ειδικός του Gulf Research Center, της Γενεύης.