Ομπάμα: Θα ξαναέκανα επιδρομή στο Πακιστάν τύπου «Μπιν Λάντεν»

«Οι ΗΠΑ δε θα διστάσουν να οργανώσουν νέα επιχείρηση τύπου ‘Οσάμα Μπιν Λάντεν’ σε περίπτωση που εντοπιζόταν στο Πακιστάν άλλο υψηλόβαθμο...
2'

«Οι ΗΠΑ δε θα διστάσουν να οργανώσουν νέα επιχείρηση τύπου ‘Οσάμα Μπιν Λάντεν’ σε περίπτωση που εντοπιζόταν στο Πακιστάν άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα», τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο BBC ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία του Πακιστάν. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιον να σχεδιάζει να σκοτώσει πολίτες μας ή πολίτες συμμαχικών μας χωρών, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τέτοιου είδους σχέδια σε εξέλιξη να αποδώσουν καρπούς χωρίς να αναλάβουμε κάποια μορφή δράσης,» είπε ο Ομπάμα στο BBC.

«Δεν το κράτησα κρυφό. Το είχα πει κατά την προεκλογική μου εκστρατεία για την προεδρία, ότι αν μπορούσαμε να εξοντώσουμε τον μπιν Λάντεν, θα το κάναμε.»

Τα σχόλιά του αντανακλούν εκείνα του αμερικανού γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.
Ερωτηθείς αυτό τον μήνα αν οι ΗΠΑ θα πραγματοποιούσαν ανάλογη επιχείρηση στο Πακιστάν για να σκοτώσουν τον μουλά Ομάρ αν γνώριζαν που βρίσκεται, απάντησε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι ο Ομάρ διέφυγε στο Πακιστάν μετά την ανατροπή του καθεστώτος των ταλιμπάν στα τέλη του 2001 από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ αφγανικές δυνάμεις και ότι εξακολουθεί να κρύβεται εκεί. Το Ισλαμαμπάντ το διαψεύδει.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκινάει την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία, την πρώτη αμερικανού ηγέτη από το 2003. Θα έχει συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και θα πραγματοποιήσει ομιλία στο κοινοβούλιο, όπου θα χαιρετίσει τους ειδικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και θα τονίσει την σπουδαιότητα των υπερατλαντικών σχέσεων.

Εξάλλου, αύριο το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One θα μεταφέρει τον Ομπάμα στο Δουβλίνο, όπου θα πραγματοποιήσει 24ωρη επίσκεψη.