CIA δημόσια "απολογία" για τα αδικαιολόγητα
Την πολυαναμενόμενη έκθεση για τις μεθόδους βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 παρουσιάζει η CIA.
Μια από τις πλέον «τοξικές» στιγμές στην ιστορία της προετοίμαζε με προσοχή η CIA, μεθοδεύοντας σε ένα σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις μεθόδους βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν από την Υπηρεσία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Οι Ρεπουμπλικανοί προειδοποιούν για βίαιες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί γύρω από τις εγκαταστάσεις διπλωματικών αποστολών και αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
Αποτέλεσμα έρευνας τουλάχιστον τριών ετών (2009-2012), η έκθεση έχει στόχο να ρίξει φως στο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε κρυφά από τη CIA για την ανάκριση κρατουμένων υπόπτων για διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα, με χρήση με μεθόδων όπως ο εικονικός πνιγμός ή η στέρηση ύπνου.
"Ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι σημαντικό να δημοσιοποιηθεί, ώστε ο κόσμος στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες χώρες να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη", δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος σταμάτησε το πρόγραμμα της CIA μόλις ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2009.
Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει "κατάλληλη στιγμή" για τη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας έκθεσης, ο Ερνεστ τόνισε ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι "κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ".
Η εμπιστευτική έκθεση εγκρίθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας τον Δεκέμβριο του 2012 και τα μέλη της ψήφισαν τον Απρίλιο υπέρ της δημοσιοποίησης περίληψης περίπου 500 σελίδων.
Στη συνέχεια γερουσιαστές και ο Λευκός Οίκος διαφωνούσαν σχετικά με τον όγκο των πληροφοριών που θεωρούσαν αναγκαίο να λογοκριθεί όπως κωδικές ονομασίες πρακτόρων της CIA ή αναφορά σε χώρες που συνεργάστηκαν με το μυστικό πρόγραμμα.
Ρεπουμπλικανοί αποδοκίμασαν εκ προοιμίου τη δημοσιοποίηση της έρευνας, την οποία επιπλέον θεωρούν μεροληπτική.
Η νομική πλευρά του προγράμματος, εγκρίθηκε και εξετάστηκε από το υπουργείο δικαιοσύνης, ανέφεραν οι New York Times.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Washinston Post, ο Χοσέ Ροντρίγκεζ, πρώην επικεφαλής του προγράμματος της CIA, κατήγγειλε την "μεγάλη υποκρισία" των πολιτικών στο θέμα αυτό. "Κάναμε αυτό που μας ζητήθηκε (...) και γνωρίζουμε ότι ήταν αποτελεσματικό", τόνισε. "Μια δεκαετία αργότερα, ακούμε κάποιους από αυτούς τους ίδιους πολιτικούς να εκφράζουν την αγανάκτησή τους και -- ακόμη χειρότερα -- να παραποιούν τα γεγονότα και να ελαχιστοποιούν τις επιτυχίες που υπήρξαν" από το πρόγραμμα.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει επί μακρόν για αυτές τις μεθόδους ανάκρισης "που κάθε έντιμος άνθρωπος θα πρέπει να τις θεωρεί βασανιστήρια", κρίνοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν "ξεπεράσει τα όρια".
(Πηγές: BBC-Guardian-Washington Post)