FT: Αγοράστε Ελλάδα!

Την ημέρα της μεγαλύτερης και ιστορική πτώσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αρθρογράφοι των FT τολμούν να πουν «Αγοράστε Ελλάδα» εξηγώντας ότι τα εφιαλτικά σενάρια μπορεί να μην είναι τόσο εφιαλτικά όσο φαίνονται.

FT: Αγοράστε Ελλάδα!
2'

Όπως εξηγούν, «γνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταβάλει τις θέσεις του για το αφόρητο δανειακό βάρος της Ελλάδας, και δεν μιλάει πια για μορατόριουμ πληρωμών, αλλά για πιο «επιεικείς διαπραγματεύσεις», σημειώνουν οι αρθρογράφοι By David Keohane and Joseph Cotterill στους Finanacial Times.

«Υποπτευόμαστε ότι οι διεθνείς πιστωτές θα μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια υποχώρηση, αν πράγματι κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, ένα κόμμα που διεξάγει conference calls με αναλυτές επενδυτικών τραπεζών και διοργανώνει επενδυτικά roadshows, μάλλον δεν θα είναι τόσο «αργεντίνικο» όσο φοβούνται μερικοί».

Οπότε... αγοράστε Ελλάδα!

Με μια υποσημείωση όμως: Αν πράγματι σας τρομοκρατεί η ιδέα ενός δημοσιονομικά περιπετειώδους κόμματος στην περιφέρεια της ευρωζώνης, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κατάρρευσης, τότε μήπως θα πρέπει να αρχίσετε τις πανικόβλητες πωλήσεις ισπανικών και ιταλικών χρεογράφων επίσης;

Στο κάτω-κάτω στις δημοσκοπήσεις ανεβαίνουν και οι Podemos και το Sinn Fein, μολονότι η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν ξεφύγει «επιτυχώς» από τα μνημόνια.

Στις διεθνείς παρενέργειες της ελληνική πολιτικής κρίσης αναφέρεται ο Charles Robertson, κορυφαίος οικονομολόγος της Renaissance Capital, σημειώνοντας «η Ελλάδα για τις επόμενες 6 εβδομάδες μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές, απ' ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας το 2014. Πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να διαλέξει μεταξύ μίας δημοσιονομικής ένωσης (μέσω της διαγραφής του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου χώρας από την ζώνη του ευρώ».

Στη συνέχεια οι «F.T.» αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε άρση των περισσότερων μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από τη μη δημοφιλή τρόικα. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποστηρίξει ότι το κόμμα του επιθυμεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μία κίνηση η οποία μπορεί να βρει αρκετούς υποστηρικτές σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή