CIA: "Ασύμμετρη" φρίκη... για το τίποτα
Οι απάνθρωπες μέθοδοι ανάκρισης που χρησιμοποιούσε η CIA στα "μαύρα κελιά" που διατηρούσε ανά τον κόσμο, όχι μόνο ήταν υπερβολικές και προκαλούν αποτροπιασμό αλλά δεν έφερναν και αποτέλεσμα.
Της Κατερίνας Τζαβάρα
Μέρα ντροπής για τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης έκθεσης από τη Γερουσία για τις απάνθρωπες μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούσε η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Βία και βαναυσότητα, μυστικά και ψέματα συνέθεταν το περίγραμμα ενός συστήματος που δημιουργούσε μεθοδευμένα μια τεράστια μαύρη τρύπα, όπου οι κανόνες χάνονταν, την ώρα που μέσα στην ίδια την Υπηρεσία εξαπατούσε ο ένας τον άλλο κι όλοι μαζί τους ανωτέρους τους στο Λευκό Οίκο και τα μέλη του Κογκρέσσου (αν κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πιστευτό χωρίς επιφυλάξεις). Το στοιχείο που ακυρώνει όμως με τον πλέον προφανή τρόπο την «ανάγκη» χρήσης τέτοιων μεθόδων είναι το συμπέρασμα της έκθεσης, ότι τα βασανιστήρια δεν απέδιδαν.
Η έρευνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» εξέτασε ορισμένα, καταγεγραμμένα ως «ζωτικής σημασίας επιτεύγματα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που κατέστησαν εφικτά μέσω της κακομεταχείρισης των ανακριθέντων» και διαπίστωσε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί ήταν από υπερβολικοί έως λανθασμένοι.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες, στρατιώτες αλλά και απλοί πολίτες στο εξωτερικό είχαν προκαταβολικά λάβει οδηγίες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί εν όψει δημοσιοποίησης της έκθεσης, υπό το φόβο πράξεων αντιποίνων.
Όμως, όπως σχολιάζουν ξένοι αναλυτές, υπάρχει κι ένας επιπλέον λόγος που ανατρέπει τον παραμικρό ισχυρισμό ότι όσα φρικτά εφαρμόζονταν στα αποκαλούμενα «μαύρα κελιά» της CIA ανά τον κόσμο, μπορεί σε οποιοδήποτε βαθμό να έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Η βαρβαρότητα που οι τζιχαντιστές του ΙΚ επέδειξαν στη Συρία και το Ιράκ, ξεσήκωσαν αισθήματα έντονου αποτροπιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο και οικοδόμησαν την απόρριψη των ισλαμιστών εξτρεμιστών και των ακραίων μεθόδων τους. Οι πρακτικές που εφαρμόζονταν στα αμερικανικά κέντρα κράτησης που εκτίθενται στη συγκεκριμένη έκθεση, μπορεί να απέχουν από τη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν αποδυναμώνουν τα επιχειρήματα εκείνων που μάχονται να τους αντιμετωπίσουν επικαλούμενοι ηθικά ερείσματα. Επιπλέον, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν πως τέτοιες πράξεις βίας γίνονται εφαλτήριο προσηλυτισμού τζιχαντιστών που μια μέρα θα απαντήσουν με βία, πιθανότατα ακόμη πιο ακραία.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, αξιωματούχοι και πράκτορες απέκρυψαν σημαντικές λεπτομέρειες των προγραμμάτων ανάκρισης, ο ένας από τον άλλο και ακόμη κι από ανωτέρους τους, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ που «θα τίναζε το σύστημα στον αέρα» αν ενημερωνόταν. Ωστόσο, εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί, σε τι βαθμό η αναζήτηση της αλήθειας και κάποιων αποδεικτικών στοιχείων σε περιπτώσεις σχεδιασμού τρομοκρατικών ενεργειών, επηρεάστηκε τελικά από αυτή την ατμόσφαιρα της εξαπάτησης.
(Πηγές: Guardian-Independent-Associated Press)