ΙΚ: Οδηγίες κακοποίησης των γυναικών-αιχμαλώτων
Της Κατερίνας Τζαβάρα
Ενα φυλλάδιο αισχρό με οδηγίες προς τους μαχητές και τους υποστηρικτές του μαζί με βασικές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να συλλαμβάνουν, να κρατούν αλλά και να κακοποιούν σεξουαλικά ειδικά τις γυναίκες αιχμαλώτους τους, διένειμε πρόσφατα το Ισλαμικό Κράτος.
Έχοντας δημοσιοποιήσει το δικό του «τυφλοσούρτη», πριν την έκθεση της CIA, το ΙΚ αποκλείει τη χρήση βασανιστηρίων αλλά περιλαμβάνει έναν αναλυτικό κατάλογο με τη μορφή ερωταπαντήσεων εξηγώντας τι «επιτρέπεται» σε βάρος μη-μουσουλμάνων αιχμαλώτων με ιδιαίτερη μνεία σε χριστιανούς.
Η μακρά λίστα με τις υποδείξεις μεταφράστηκε (σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent) από το Ινστιτούτο Έρευνας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής, που έχει την έδρα του στην Ουάσιγκτον κι έχει, κατά την άποψη αναλυτών, εκπονηθεί από ειδικούς για την προπαγάνδα του ΙΚ.
Στο φυλλάδιο της ντροπής τονίζουν ότι είναι «επιτρεπτό» να συλλαμβάνονται όμηροι που δεν είναι μουσουλμάνοι και οι γυναίκες να γίνονται «σκλάβες του σεξ». Κάτι που πραγματικά προκαλεί οργή, είναι οι λεπτομέρειες σχετικά με το ότι «επιτρέπεται» να βιάζονται οι γυναίκες-«σκλάβες» αμέσως μετά τη σύλληψή τους, ακόμη «και οι ανήλικες που είναι κατάλληλες για σεξουαλική επαφή», χωρίς να δίνονται παραπάνω εξηγήσεις για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Σε περίπτωση που μια γυναίκα μείνει έγκυος από τον «κύριό» της, εκείνος μπορεί να την πουλήσει ως σκλάβα. «Επιτρέπεται» επίσης η κακοποίηση προς... σωφρονισμό αλλά απαγορεύονται τα βασανιστήρια.
Απαγορεύονται επίσης τα χτυπήματα στο πρόσωπο. Σε περίπτωση που μια γυναίκα-σκλάβα προσπαθήσει να δραπετεύσει, από τη σαρία δεν προβλέπεται κάποια συγκεκριμένη τιμωρία αλλά «θα πρέπει» να ακολουθήσει «επίπληξη με παραδειγματισμό» ώστε να αποθαρρυνθούν άλλες να επιχειρήσουν ανάλογες ενέργειες.
Σύμφωνα με στοιχεία ειδικού ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, τον περασμένο μήνα το ΙΚ απήγαγε περισσότερες από 2.500 γυναίκες της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι στη Συρία και το Ιράκ, ενώ άλλες 4.600 αγνοούνται.
(Πηγή: Independent)