Ιταλία: Δηλώσεις για τη σημερινή στάση εργασίας
«Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο που οδηγεί στην κοινωνική σύγκρουση, ή να επιλέξει την διαπραγμάτευση. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, του Cgil (κεντροαριστερό).
Η Καμούσο δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση του συνδικάτου Cisl να μην στηρίξει την οκτάωρη στάση εργασίας που προκήρυξαν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες Cgil και Uil. «Όποιος δεν προσπαθεί να αλλάξει τις πολιτικές της κυβέρνησης, στέλνει ένα μήνυμα μοιρολατρίας. Είναι ακριβώς ό,τι δεν χρειάζεται η χώρα μας στη φάση αυτή», πρόσθεσε η Ιταλίδα συνδικαλίστρια.
«Η απεργία μας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Ιταλών. Δεν χρησιμεύει σε τίποτα το να μπορούν να απολύονται πιο εύκολα οι εργαζόμενοι, πρέπει να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά η διαφθορά και η φοροδιαφυγή», τόνισε ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας του συνδικάτου Fiom-Cgil, το οποίο αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των εργατών μετάλλου.
Ο επικεφαλής της Uil, Καρμέλο Μπαρμπαγκάλο, ο οποίος συμμετέχει στην πορεία εργαζομένων που οργανώθηκε στην Ρώμη, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι «σήμερα η χώρα σταματά για να μπορέσει να ξαναρχίσει από αύριο την πορεία της, ακολουθώντας σωστή κατεύθυνση».
Αναφερόμενος στην σημερινή πανεθνική στάση εργασίας, ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπογράμμισε ότι «εύχεται να γίνει αναφορά στις ήδη ειλημμένες αποφάσεις, όπως είναι ο νόμος για την μεταρρύθμιση του εργασιακού, αλλά και σε εκείνες που πρέπει να ληφθούν –ιδίως για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την στήριξη της εργασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο- μέσα σε κλίμα ήρεμου διαλόγου».
«Η γενική απεργία είναι μια μορφή ύψιστης διαμαρτυρίας, την οποία σεβόμαστε απόλυτα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από την Τουρκία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Δεν έχουμε την ίδια άποψη με τα συνδικάτα, θα αλλάξουμε την χώρα και προς όφελός τους, αλλά εγγυόμαστε την μεγαλύτερη δυνατή θεσμική συνεργασία», πρόσθεσε ο Ρέντσι.
Οι ιταλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έκαναν γνωστό ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, στην σημερινή στάση εργασίας συμμετείχε το 70% των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.