Ουκρανία: Χιλιάδες νεκροί από την έναρξη της εκεχειρίας

Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές από την εκεχειρία του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που επισημαίνει ότι πολλοί κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους.

Ουκρανία: Χιλιάδες νεκροί από την έναρξη της εκεχειρίας
2'

Από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές μαζί με εκείνον των αμάχων ανήλθε σε 4.707.

Από αυτούς, οι 1.357 δηλαδή σχεδόν το 30% αναφέρθηκαν μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε τις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ, αλλά κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να είχαν σκοτωθεί πριν από αυτή την ημερομηνία, σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αποκλιμάκωση της έντασης, τα σποραδικά πυρά πλήττουν συστηματικά την εκεχειρία επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση.

"Η σύγκρουση βρίσκεται στον ένατο μήνα και η κατάσταση γίνεται όλο και δυσχερέστερη για τον πληθυσμό που παραμένει στα ανατολικά", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Η κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου έχει κόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τα εδάφη που κατέχουν οι αυτονομιστές διακόπτοντας την καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων προνοίας από φόβο μήπως καταλήξουν στη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των αυτονομιστών.

Η απόφαση αυτή είναι πιθανόν να επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. "Η κατάσταση πολλών ανθρώπων, περιλαμβανομένων όσων κρατούνται σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ενόπλων, ενδέχεται να είναι απειλητική για τη ζωή τους", προειδοποίησε ο Ζέιντ.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία τον Μάρτιο.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους για την αντιμετώπιση που έχουν οι θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, όπως ο πληθυσμός των Τατάρων στην Κριμαία, από τότε που η Μόσχα κατέλαβε την περιοχή που επί μακρόν υπήρξε έδρα του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την έκθεση, όσοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσάρτηση, αντιμετώπισαν προβλήματα υπηκοότητας, ενώ τους κατασχέθηκε η ακίνητη περιουσία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή