Σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας υποβάλλουν οι Παλαιστίνιοι

Σχέδιο απόφασης, που προτείνει την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ σε ένα χρόνο, υπέβαλαν οι Παλαιστίνιοι την Τετάρτη (17/12/2014) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνοντας έτοιμοι να το τροποποιήσουν ώστε να αποφύγουν ένα αμερικανικό βέτο.
2'

Το κείμενο που παρουσίασε η Ιορδανία, το μοναδικό αραβικό μέλος του Συμβουλίου, ζητεί την επίτευξη "συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης" εντός δώδεκα μηνών από την υιοθέτηση του ψηφίσματος καθώς και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη μέχρι το τέλος του 2017.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι δεν επιζητεί το προσχέδιο να υποβληθεί γρήγορα σε ψηφοφορία, προκειμένου να διεξαχθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις και να υπάρξει δυνατότητα να εξασφαλιστεί η αμερικανική υποστήριξη.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο σε προηγούμενες αποφάσεις που θεωρούν εχθρικές προς το Ισραήλ.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι μια λύση ύστερα από διαπραγμάτευση πρέπει να βασίζεται σε αρκετές παραμέτρους, όπως η χάραξη των συνόρων που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, συμφωνίες σε θέματα ασφαλείας και η "Ιερουσαλήμ, ως κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών".

Καλεί επίσης τις δύο πλευρές να "απόσχουν από κάθε μονομερή και παράνομη ενέργεια --όπως η εποικιστική δραστηριότητα-- η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών".

O ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαρακτήρισε τέχνασμα το προτεινόμενο παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Σίγουρα αυτό δεν θα επισπεύσει μια συμφωνία, γιατί χωρίς τη συγκατάθεση του Ισραήλ τίποτα δεν αλλάξει".

Ο Λίμπερμαν τόνισε ακόμη ότι η μονομερής πρωτοβουλία στον ΟΗΕ, μετά την κατάρρευση, τον Απρίλιο, των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το μόνο που κάνει είναι να βαθαίνει αυτή τη σύγκρουση δεκαετιών. "Θα ήταν καλύτερα εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας χειριζόταν θέματα πραγματικά σημαντικά για τους πολίτες του κόσμου, όπως οι δολοφονικές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα στην Αυστραλία και το Πακιστάν, ή να συζητά εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και να μην σπαταλά χρόνο στα τεχνάσματα των Παλαιστινίων".

Ωστόσο, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ, οι Παλαιστίνιοι "δεν κλείνουν την πόρτα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων", συμπεριλαμβανομένων των διαβουλεύσεων "με τους Αμερικανούς, εφόσον το επιθυμούν", ώστε να γίνουν τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις