Ανησυχητική... δέσμευση από τη Βόρειο Κορέα
Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για ενίσχυση της πυρηνικής της δύναμης «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εχθρική πολιτικη της Ουάσινγκτον», τονίζοντας παράλληλα ότι έχει καταστεί προφανές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εισβάλουν στον Βορρά με το πρόσχημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας να μελετήσει το ενδεχόμενο να παραπέμψει τη Βόρεια Κορέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως καταγράφονται σε μία έκθεση του ΟΗΕ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος.
«Τώρα που η εχθρική πολιτική των ΗΠΑ με σκοπό να εισβάλει στη δημοκρατία μας υπό το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταστεί προφανής, η ιδέα αποπυρηνικοποίησης της ίδιας της κορεατικής χερσονήσου δεν ισχύει πλέον», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Η προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την αμυντική στρατιωτική δύναμή μας περιλαμβανομένης της πυρηνικής δύναμης θα ενισχυθεί στο διπλάσιο με κάθε τρόπο», ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος.
Έκθεση μιας Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο καταγράφει λεπτομερώς ευρείες παραβιάσεις στη Βόρεια Κορέα, στις οποίες περιλαμβάνονται στρατόπεδα εργασίας, συστηματικά βασανιστήρια και δολοφονίες σε επίπεδο συγκρίσιμο με τις ωμότητες των ναζί.
Δεν είναι πιθανό να οδηγήσει στην παραπομπή της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, το οποίο ασχολείται με υποθέσεις σοβαρών παραβιάσεων όπως η γενοκτονία και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επειδή η Κίνα αναμένεται ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο της για να μπλοκάρει μια τέτοια κίνηση.
Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές και υπάρχουν υποψίες πως έχει υλικό για την κατασκευή έως και δώδεκα ατομικών όπλων, όμως δεν υπάρχει ανεξάρτητη εκτίμηση ότι κατέχει την τεχνολογία για να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε έναν πύραυλο.
Ο μη κατονομαζόμενος εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών δεν σχολίασε τα ευρήματα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία η Βόρεια Κορέα βρίσκεται πίσω από μία κυβερνοεπίθεση στην εταιρία Sony Pictures και τη δέσμευση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να δώσει μια απάντηση.
Ο Ομπάμα δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έδρασε μόνη στην επίθεση εναντίον της Sony. Η εταιρία ακύρωσε τη διανομή στους κινηματογράφους μιας ταινίας που παρουσιάζει τη δολοφονία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, αφότου σημαντικές αλυσίδες κινηματογραφικών αιθουσών αρνήθηκαν να προβάλουν την ταινία έπειτα από απειλές που δέχθηκαν από χάκερ.
Η Βόρεια Κορέα επέκρινε την προγραμματισμένη προβολή της ταινίας ως «πράξη πολέμου» και ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην κυβερνοεπίθεση εναντίον της Sony.