«Μεταγωγή» του υπεύθυνου μεταγωγών στο Γκουαντάναμο
Ο αμερικανός αξιωματούχος που ήταν αρμόδιος να διαπραγματευθεί με χώρες υποδοχής τις μεταγωγές από το Γκουαντάναμο υπόπτων για τρομοκρατία, παραιτήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε πως ο Κλιφ Σλόαν, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στον οποίο είχε ανατεθεί να κλείσει τη φυλακή που βρίσκεται στην Κούβα, παραιτήθηκε στο τέλος της δύσκολης αποστολής του που διήρκεσε 18 μήνες.
Όμως και οι Times της Νέας Υόρκη, επικαλούμενοι έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, υποστήριξαν πως ο Σλόαν είχε απογοητευθεί από το γεγονός ότι το Πεντάγωνο επέτρεψε την απελευθέρωση μικρού μόνο αριθμού κρατούμένων.
Ο Τζον Κέρι εγκωμίασε «τη δύναμη του χαρακτήρα και τη δέσμευση» του ειδικού απεσταλμένου. «Ο Κλιφ διαπραγματεύθηκε πολύ επιδέξια με τους ξένους εταίρους μας και τους συμμάχους μας και του οφείλουμε σε σημαντικό βαθμό την απελευθέρωση 34 κρατουμένων, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλοι», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Η αποχώρηση του Κλιφ Σλόαν έρχεται τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια για να αδειάσει το Γκουαντάναμο, κάτι που ήταν ένας από τους πρώτους στόχους που είχαν τεθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009, όταν εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο.
Η φυλακή δημιουργήθηκε για να κρατούνται εκεί οι ύποπτοι για τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Δέκα κρατούμενοι απελευθερώθηκαν πρόσφατα, έξι από τους οποίους μεταφέρθηκαν στην Ουρουγουάη και τέσσερις εστάλησαν στο Αφγανιστάν. Στο Γκουαντάναμο εξακολουθούν να κρατούνται μέχρι σήμερα 132 άνθρωποι.
Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr
Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ)