Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε...

Κοινά είναι τα προβήματα που μοιράζονται οι πολίτες στην περιοχή των Βαλκανίων διαπιστώνει έρευνα, υπογραμμίζοντας πως η οικονομική συνεργασία μπορεί να γίνει το κλειδί για στενότερους δεσμούς.
2'

Τη συνάφεια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην περιοχή των Βαλκανίων επισημαίνει έρευνα του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασία (RCC), που έβαλε στο μικροσκόπιο Σεράγεβο, Πρίστινα, Τίρανα, Ποντγκόριτσα και Σκόπια και εξακολουθεί τώρα να βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βελιγράδι.

Το πρόγραμμα «Περιφερειακή Συνεργασία για ένα καλύτερο αύριο», υλοποιείται με στόχο να διαπιστωθεί πώς ζουν οι πολίτες της περιοχής, τι είναι εκείνο που τους ενοχλεί και τους καταπιέζει, τι τους χαροποιεί, τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει. Η έρευνα κάνει ζουμ στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των βαλκανικών χωρών, τις δυνατότητες βελτίωσής τους και τη σημασία και τα πλεονεκτήματα της περιφερειακής συνεργασίας.

«Μέχρι τώρα επισκεφθήκαμε το Σαράγεβο, την Πρίστινα, τα Τίρανα, τα Σκόπια και την Ποντγκόριτσα και σε όλες τις πόλεις συζητήσαμε για τα θέματα αυτά με τους πολίτες», δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων, Tanjug, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, Νέναντ Σέμπεκ και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στην πρωτεύουσα της Σερβίας.

Οι πολίτες της περιοχής ταλαιπωρούνται από κοινά δεινά, όπως η οικονομία και όλοι επιθυμούν να αμείβονται καλά για την ποιοτική εργασία που κάνουν, ώστε να μπορούν με αξιοπρέπεια να αναθρέψουν και να μορφώσουν τα παιδιά τους, σημείωσε ο Νέναντ Σέμπεκ.

Τα μηνύματα που ακούγονται στην περιοχή δεν θα κρατηθούν μόνο εντός του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, αλλά θα μεταφερθούν στις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνισε. Πρόσθεσε πως στο ερώτημα σχετικά με το αν οι λαοί της περιοχής συμφιλιώθηκαν ή τι μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία αυτή, η απάντηση είναι ότι δεν συμφιλιώθηκαν και ότι η οικονομική συνεργασία μπορεί να γίνει ο συνδετικός κρίκος, που θα λειτουργήσει ενωτικά.

«Φοβάμαι ότι η δεκαετία του 1990 άφησε βαρύ φορτίο κληρονομιάς χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει αρκετή βούληση για να ξεπεραστεί αυτό και νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο. Ένα από τα πράγματα που το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας προσπαθεί να υλοποιήσει με το έργο του είναι η διαδικασία της συμφιλίωσης και στο επίκεντρο μας βρίσκονται οι οικονομικές δραστηριότητες και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου.


Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Σχετικές ειδήσεις