Η Σερβία αναγνώρισε de facto το Κόσοβο
«Η Σερβία αναγνώρισε de facto το Κόσοβο», τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Die Presse"
"Το Κόσοβο είναι τώρα de facto αναγνωρισμένο από τη Σερβία. Αυτό συμβαίνει de facto σε όλα τα επίπεδα. Οι θεσμοί του Κοσόβου ελέγχουν ολόκληρο το κράτος και εμείς de jure δεν έχουμε παρουσία της Σερβίας στο Κόσοβο. Οι Σέρβοι από το βόρειο Κόσοβο είναι μέρος της κυβέρνησης και της Βουλής. Εκτός αυτού, το Κόσοβο αναγνωρίζεται από 108 κράτη στον κόσμο, έχει ενταχθεί σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται η ανεξαρτησία του Κοσόβου", ανέφερε ο κ. Θάτσι.
Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου τόνισε ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη Νέα Υόρκη, χωρίς διεθνείς μεσολαβητές, αποκόμισε την εντύπωση ότι υπάρχει καλή βούληση για συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου εκτίμησε ότι ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας θα συνεχιστεί σύντομα σε πολύ υψηλό επίπεδο και ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί θα εφαρμοστούν.
"Έχουμε τη συμφωνία των Βρυξελλών και δεν πρέπει να υπάρξει αίτημα για επιστροφή στο παρελθόν", σημείωσε ο κ. Θάτσι στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, την οποία αναδημοσιεύουν σερβικά πρακτορεία ειδήσεων και ΜΜΕ, τονίζοντας ότι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών εισήλθε σε νέα φάση.
"Η συμφωνία των Βρυξελλών υλοποιείται, αν και η Σερβία έχει διλήμματα. Εν τω μεταξύ η μέρα της αμοιβαίας αναγνώρισης θα έρθει σύντομα. Αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσέγγισης με την ΕΕ. Οι Σέρβοι ηγέτες συνειδητοποιούν την ανεξαρτησία του Κοσόβου", είπε ο κ. Θάτσι ερωτηθείς αν η αμοιβαία αναγνώριση είναι όρος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Eπιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι τον επόμενο χρόνο, θα "σπάσει ο πάγος", στο ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το γεγονός ότι πέντε μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο είναι περιττό μήνυμα στην περιοχή, υποστήριξε ο κ. Θάτσι και πρόσθεσε ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει λόγο να μην αναγνωρίζει το Κόσοβο, επειδή η ανεξαρτησία είναι αμετάκλητη.
Ο κ. Θάτσι είπε ακόμα, ότι ενδεχόμενη επίσκεψή του στη Σερβία θα εξαρτηθεί από τη βούληση της κυβέρνησης της Σερβίας, από το πότε θα τον καλέσει να επισκεφθεί το Βελιγράδι."Εγώ κάλεσα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας να επισκεφθούν το Κόσοβο", δήλωσε ο κ. Θάτσι και πρόσθεσε ότι υπάρχει καλή πρόθεση να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου είπε ότι το Κόσοβο δεν έχει τίποτα να κρύψει. "Εμείς δώσαμε την πλήρη στήριξή μας στη διαδικασία αυτή και θα εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας σε σχέση με το ειδικό δικαστήριο. Ελπίζουμε η νέα Βουλή στις αρχές του έτους να προχωρήσει στα επόμενα βήματα", δήλωσε ο κ. Θάτσι.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου αρνήθηκε ότι τάχθηκε κατά της ίδρυσης του ειδικού δικαστηρίου, είπε όμως ότι ζήτησε περισσότερη σαφήνεια, θεωρώντας ότι δεν είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο εκτός Κοσόβου.