Κρούγκμαν: «Η μεγάλη ψευδαίσθηση» Πούτιν και Αμερικανών
Ούτε ο Πούτιν αλλά ούτε οι Αμερικανοί νέο-συντηρητικοί διδάχθηκαν τίποτα από το «φιάσκο του Ιράκ», γράφει στους Times της Νέας Υόρκης, ο Πολ Κρούγκμαν, με αναφορά στη «Μεγάλη Ψευδαίσθηση» του Βρετανού δημοσιογράφου και πολιτικού, Νόρμαν Έιντζελ.
Στο δοκίμιο, που γράφτηκε περισσότερο από έναν αιώνα πριν, αναφέρεται ότι η εποχή των κατακτήσεων έχει - ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει - παρέλθει. Δεν προβλέπει μεν το τέλος των πολέμων, υποστηρίζει όμως ότι οι επιθετικοί πόλεμοι δεν έχουν πλέον νόημα, αφού βλάπτουν τόσο τους νικητές όσο και τους ηττημένους.
Ο Έιντζελ είχε δίκιο, γράφει ο Πολ Κρούγκμαν στους New York Times. Αλλά το μάθημα αυτό δεν το έχουν διδαχθεί όλοι.
Ο Έιντζελ επισήμανε ότι δεν μπορείς να μεταχειριστείς μια σύγχρονη κοινωνία όπως η Ρώμη είχε μεταχειριστεί τις περιοχές που κατακτούσε, αφού καταστρέφεις έτσι τον πλούτο που θέλεις να αποκτήσεις. Ο πόλεμος ή η απειλή του πολέμου, με δεδομένο ότι διακόπτει τις εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, έχει ένα κόστος που υπερβαίνει κατά πολύ τη δαπάνη της διατήρησης και της ανάπτυξης των στρατών. Ο πόλεμος σε κάνει φτωχότερο και πιο αδύνατο, ακόμη κι όταν τον κερδίζεις.
Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Υπάρχουν ακόμη εκείνοι που κάνουν πολέμους για πλάκα ή για να αποκομίσουν κέρδη, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε περιοχές όπου οι εκμεταλλεύσιμες πρώτες ύλες αποτελούν την αποκλειστική πηγή πλούτου. Οι συμμορίες που διαλύουν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θέλουν διαμάντια και ελεφαντόδοντο. Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να διακηρύσσει ότι επιδιώκει τη δημιουργία του νέου χαλιφάτου, αλλά προς το παρόν καταλαμβάνει πετρελαιοπηγές.
Με άλλα λόγια, ο,τιδήποτε έχει νόημα για έναν πολέμαρχο του τέταρτουκόσμου είναι απλώς αυτοκαταστροφικό για μια χώρα σαν την Αμερική –ή τη Ρωσία. Η τελευταία μπορεί να κατέλαβε την Κριμαία χωρίς αντίσταση, αλλά το μόνο που αποκόμισε από τον θρίαμβό της είναι μια προβληματική οικονομία που δεν επιβιώνει χωρίς βοήθεια.
Οι νεοσυντηρητικοί βλέπουν σήμερα το ρωσικό τυχοδιωκτισμό με θαυμασμό και φθόνο. Μπορεί να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ρωσικές ενέργειες, στην πραγματικότητα όμως ο Πούτιν κάνει τη ζωή που θα ήθελαν να κάνουν εκείνοι. Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος δε φέρνει αποτελέσματα. Η Αμερική μπορεί να αντέξει το κόστος του πολέμου στο Ιράκ, αλλά μια εύθραυστη οικονομία όπως η ρωσική δεν έχει την ικανότητα να... απορροφά τα λάθη της.
Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr
Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr
Επιμέλεια: Κατερίνα Τζαβάρα
(Πηγές: New York Times, ΑΠΕ)