Αφγανιστάν: Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αποχωρούν από τη χώρα

Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) θα αποχαιρετήσει σήμερα το Αφγανιστάν σε ειδική τελετή που θα σημάνει το τέλος των 13 χρόνων μαχών σε μια χώρα που εξακολουθεί να μαστίζεται από τη βίαιη ένοπλη δράση των Ταλιμπάν.
3'

Το ΝΑΤΟ δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες της τελετής αυτής που θα πραγματοποιηθεί υπό τον αμερικανό στρατηγό Τζον Κάμπελ, διοικητή της ISAF στο αρχηγείο της διεθνούς δύναμης στην Καμπούλ, λόγω της απειλής των ένοπλων επιθέσεων των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν θέσει στο στόχαστρό τους την αφγανική πρωτεύουσα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Την 1η Ιανουαρίου η αποστολή "Σταθερή υποστήριξη" για την αρωγή και την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού θα διαδεχθεί την αποστολή των μάχιμων στρατευμάτων της ISAF, η οποία έχει χάσει 3.485 στρατιώτες από το 2001.

Περίπου 12.500 άνδρες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, που αριθμούν 350.000 άνδρες, οι οποίες πλέον εγγυώνται μόνες τους την ασφάλεια της χώρας απέναντι στους Ταλιμπάν που κυβέρνησαν στο Αφγανιστάν μεταξύ 1996 και 2001.

Η ISAF είχε έως και 130.000 στρατιώτες από 50 χώρες το 2011, χρονιά κατά την οποία αναπτύχθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα.
"Σε μερικές ημέρες, η πολεμική αποστολή μας στο Αφγανιστάν θα έχει τερματιστεί", δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του τα Χριστούγεννα. "Ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στον οποίο έχουμε εμπλακεί θα τελειώσει με υπεύθυνο τρόπο", πρόσθεσε.

Ωστόσο τα πρόσφατα περιστατικά βίας, κυρίως στην Καμπούλ, υπογράμμισαν τις δυσκολίες της διεθνούς δύναμης να καταπολεμήσει την ένοπλη δράση των Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα θύματα μεταξύ των αμάχων αυξήθηκαν κατά 19% το 2014, με 3.188 θανάτους να έχουν καταγραφεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Η αστυνομία και ο στρατός του Αφγανιστάν υπέστησαν βαριές απώλειες με περισσότερους από 4.600 νεκρούς στους πρώτους 10 μήνες του 2014, δηλαδή περισσότερα θύματα από το ΝΑΤΟ από το 2001.

Από το 2001, βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει δαπανηθεί στο Αφγανιστάν από τη διεθνή κοινότητα αλλά χωρίς να υπάρχουν σπουδαία αποτελέσματα δεδομένης της διαφθοράς που ενδημεί.

Το 2014, οι προεδρικές εκλογές που αναμένετο να αναδείξουν το υπόδειγμα μιας συμφιλιωμένης χώρας, με σταθερή δημοκρατική μετάβαση, σημαδεύτηκε από κατηγορίες για νοθεία και μια επικίνδυνη αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων στο δεύτερο γύρο καθώς και των υποστηρικτών τους. Ο Ασράφ Γάνι επικράτησε τελικά του αντιπάλου του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, αλλά οι δύο άνδρες που επρόκειτο να σχηματίσουν κυβέρνηση "εθνικής ενότητας", δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στο διορισμό νέων υπουργών τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία του προέδρου.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν ελπίζουν να επωφεληθούν από το πολιτικό αυτό κενό για να παραμείνουν σε ισχυρή θέση σε περίπτωση ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων με τη νέα κυβέρνηση. Οι επιθέσεις τους στην Καμπούλ τις τελευταίες εβδομάδες είχαν στόχο τις κατοικίες ξένων που διαμένουν στη χώρα, διπλωματικές αυτοκινητοπομπές, λεωφορεία του αφγανικού στρατού και το γαλλικό πολιτιστικό κέντρο.

Ο πρώην πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι (2001-2014) άρχισε προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες κατέληξαν σε αποτυχία πέρυσι.
Εως το τέλος του 2015 οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν θα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. Στα τέλη του 2016, δεν θα παραμένει παρά μια περιορισμένη δύναμη για να προστατεύει την πρεσβεία στην Καμπούλ. Οι ΗΠΑ ωστόσο θα συνεχίσουν να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στους Αφγανούς και πιθανόν να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση ταχείας προέλασης των Ταλιμπάν.

Σχετικές ειδήσεις