Λιβύη: Έσβησε η φωτιά μετά από εννέα μέρες στο Ες Σίντερ

Η πυρκαγιά η οποία μαινόταν σε επτά δεξαμενές στον τερματικό πετρελαιοεξαγωγικό σταθμό του λιμανιού Ες Σίντερ κατασβέστηκε, εννέα ημέρες αφότου ξέσπασε, δήλωσε την Παρασκευή (2/1) αξιωματούχος.
3'

Η πρώτη δεξαμενή είχε πιάσει φωτιά την 25η Δεκεμβρίου, όταν την είχε πλήξει μια ρουκέτα η οποία είχε εκτοξευτεί από μαχητές της συμμαχίας Φατζρ Λίμπια («Αυγή της Λιβύης») που προσπάθησε να καταλάβει το λιμάνι στο Ες Σίντερ.

Η φωτιά κατόπιν εξαπλώθηκε σε έξι ακόμη από τις συνολικά 19 δεξαμενές αποθήκευσης αργού στον τερματικό σταθμό, που έχει συνολική χωρητικότητα 6,2 εκατ. βαρελιών.

«Η πυρκαγιά κατασβέστηκε στις επτά δεξαμενές, αφού βρισκόταν εκτός ελέγχου για εννιά ημέρες», δήλωσε ο Άλι αλ Χάσι, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που φρουρούν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή της λεγόμενης «πετρελαϊκής ημισελήνου».

Περίπου 70 εθελοντές πυροσβέστες συμμετείχαν στην επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, με τη βοήθεια εργαζομένων σε λιβυκές πετρελαϊκές εταιρείες, την ώρα μάλιστα που οι μάχες ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες και δυνάμεις προσκείμενες στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση συνεχίζονταν σε μικρή απόσταση, πρόσθεσε ο Χάσι.

Η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση είχε δεχθεί επισήμως την περασμένη Δευτέρα να συναφθεί μια συμφωνία ύψους σχεδόν €5 εκατ. με μια αμερικανική εταιρεία για να στείλει ειδικούς που θα της υπεδείκνυαν πώς θα περιόριζε τη φωτιά.

«Τουλάχιστον αυτά τα χρήματα εξοικονομήθηκαν, καθώς η φωτιά περιορίστηκε εδώ», δήλωσε με ικανοποίηση ο Χάσι.

Σύμφωνα με ειδικούς η παραγωγή αργού στη Λιβύη μειώθηκε ραγδαία από την 13η Δεκεμβρίου, όταν άρχισαν οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή, σε λιγότερα από 350.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, από 800.000 προηγουμένως.

Η Φατζρ Λίμπια, μια συμμαχία στην οποία συμμετέχουν κυρίως ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη αλλά και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Βεγγάζη, προσπαθεί από τα μέσα του Δεκεμβρίου να καταλάβει τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ.

Η οργάνωση έχει εξαπολύσει έκτοτε πολυάριθμες επιθέσεις στην πόλη Μπεν Τζαουάντ, ανατολικά του Ες Σίντερ. Σύμφωνα με τον Χάσι, η πόλη κηρύχθηκε από τον στρατό «κλειστή στρατιωτική ζώνη», ενόψει μιας εφόδου εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.

«Ο λιβυκός στρατός προετοιμάζεται να εξαπολύσει μια επίθεση για να εκκαθαρίσει την πόλη από τις ένοπλες ομάδες οι οποίες τη χρησιμοποιούν ως βάση για να προβαίνουν σε επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων», εξήγησε ο ίδιος.

Στη Λιβύη επικρατεί χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, έπειτα από τον οκτάμηνο πόλεμο του 2011. Ένοπλες ομάδες προσπαθούν να επιβάλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο, ενώ η χώρα έχει δύο κοινοβούλια και δύο κυβερνήσεις—στη μια πλευρά είναι οι ισλαμιστές, στην άλλη πολιτικές δυνάμεις τις οποίες αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα—που συγκρούονται για την εξουσία. Οι διεθνώς αναγνωρισμένες μεταβατικές αρχές αδυνατούν να επιβάλουν την τάξη.

Σχετικές ειδήσεις