Εκ νέου υποβολή ψηφίσματος για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους
Την πιθανότητα νέας υποβολής, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ψηφίσματος που προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, συζητά με την Ιορδανία ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.Το προηγούμενο ψήφισμα είχε απορριφθεί στις 31 Δεκεμβρίου, αφού δε συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.
Η Ιορδανία παραμένει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ αρκετές άλλες χώρες που συμμετέχουν στο σώμα αυτό σε εναλλασσόμενη βάση αντικαταστάθηκαν με την έλευση του νέου έτους.
Οι Παλαιστίνιοι ευελπιστούν αυτές οι χώρες να διάκεινται φιλικά προς το παλαιστινιακό ψήφισμα, το οποίο ζητεί την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017 παρότι οι ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι και πάλι θα ασκήσουν το δικαίωμα του βέτο που διαθέτουν ως μόνιμα μέλη του ΣΑ.
Την πρόθεσή του ανακοίνωσε ο Αμπάς σε διάσκεψη πολιτιστικού περιεχομένου στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Το παλαιστινιακό ψήφισμα σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στις 31 Δεκεμβρίου. Το παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος χρειαζόταν 9 θετικές ψήφους για να εγκριθεί αλλά έλαβε 8 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές.
Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν το ψήφισμα. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν επίσης η Αργεντινή, το Τσαντ, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο. Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκ των πλέον στενών συμμάχων του Ισραήλ, καταψήφισαν. Η Λιθουανία, η Νιγηρία, η Νότια Κορέα και η Ρουάντα απείχαν, όπως και η Βρετανία.
Το κείμενο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μια ειρηνευτική συμφωνία εντός δώδεκα μηνών και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017.