Charlie Hebdo: Ενίσχυση της δημοτικότητας Ολάντ με όπλο την εθνική ενότητα
Στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή βρέθηκε ο Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητά του οποίου έχει κατρακυλήσει στο ναδίρ, την ώρα που δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.Από τον τόπο της επίθεσης, της πιο πολύνεκρης στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «εθνική ενότητα» προτού κηρύξει τριήμερο «εθνικό πένθος» από σήμερα.
Ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ είχε σήμερα αλλεπάλληλες συναντήσεις με ηγετικά στελέχη των πολιτικών κομμάτων, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν και σε μια μαζική πορεία την προσεχή Κυριακή στο Παρίσι, μετά την επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo, που χαρακτηρίστηκε από τον γαλλικό Τύπο η 11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν θα συμμετάσχει σε αυτήν την κινητοποίηση. Αυτό το κόμμα, οι επιτυχίες του οποίου στις εκλογικές αναμετρήσεις απειλούν την κυβερνητική πλειοψηφία υπό τους Σοσιαλιστές όπως και τη δεξιά αντιπολίτευση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, κατήγγειλε εξ αρχής το ενδεχόμενο του αποκλεισμού του από την «εθνική ενότητα» στην οποία κάλεσε η γαλλική κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, που πραγματοποίησε πολλές έκτακτες συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας, της χωροφυλακής και των υπηρεσιών πληροφοριών, πρέπει να διαχειριστεί μία κρίση που πολλές εφημερίδες όπως η Le Parisien και η Le Monde έχουν χαρακτηρίσει την «11η Σεπτεμβρίου» της Γαλλίας.
Ο πρώτος συνομιλητής του που εκλήθη πριν από τα στελέχη των άλλων πολιτικών κομμάτων, ήταν ο προκάτοχός του, ο συντηρητικός πρώην υπουργός Εσωτερικών και κατόπιν πρόεδρος (2007- 2012) Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και αντίπαλος του Ολάντ για το 2017, ο οποίος αντήλλαξε με τον Γάλλο πρόεδρο μία χειραψία στην είσοδο των Ηλυσίων. Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό μετά την αποχώρηση του Σαρκοζί και την ανάληψη της προεδρίας από τον Ολάντ το Μάιο του 2012.
«Έχω καθήκον να ανταποκριθώ σε αυτήν την πρόσκληση» προκειμένου «να επιδείξουμε το κλίμα της εθνικής ενότητας μπροστά σε μια επίθεση που διαπράχθηκε από αποφασισμένους φανατικούς εναντίον του πολιτισμού, της Δημοκρατίας και εναντίον των ιδεών που είναι για εμάς πολύτιμες» δήλωσε ο Νίκολα Σαρκοζί μετά τη συνάντηση.
Και άλλα στελέχη πολιτικών κομμάτων έγιναν και θα γίνουν δεκτά εντός της ημέρας, ενώ αύριο ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων που δεν έχουν εκλέξει βουλευτές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση: την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού και τον πρόεδρο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Το κλίμα εθνικής ενότητας αναμένεται να επιβεβαιωθεί και μέσω της διοργάνωσης μιας «δημοκρατικής πορείας» την Κυριακή στο Παρίσι έπειτα από πρωτοβουλία των αριστερών κομμάτων. Το κόμμα UMP που κάλεσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ήδη ότι θα συμμετάσχει.
Το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει προσκληθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, σε αυτήν την πορεία.
«Αναμένω ότι το τηλέφωνό μου θα χτυπήσει προκειμένου ο πρωθυπουργός να προσκαλέσει την εκπρόσωπο ενός κόμματος που συγκέντρωσε το 25% στις τελευταίες εκλογές προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδήλωση εθνικής ενότητας» σχολίασε σήμερα η Μαρίν Λεπέν.