Αφγανιστάν: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με καθυστέρηση 3 μηνών
Ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Άμπντουλ Σάλαμ Ραχίμι ανέγνωσε τα ονόματα των 25 υπουργών, περιλαμβανομένων 3 γυναικών, που συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε έπειτα από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιπάλων στις προεδρικές εκλογές του 2014, του προέδρου Γάνι και του Αμπντουλά Αμπντουλά.
Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας αποτελεί ένα συνονθύλευμα ονομάτων που πρότειναν τα δύο στρατόπεδα και οι βασικότερες εθνοτικές ομάδες της χώρας, όπως οι Τατζίκοι και οι Παστούν.
Μεταξύ των νέων υπουργών βρίσκονται ο Σαλαχουντίν Ραμπανί, ένας Τατζίκος στενός συνεργάτης του Αμπντουλά, γιος ενός πρώην προέδρου και επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ειρήνη, του οργάνου τον οποίο έχει ορίσει η Καμπούλ προκειμένου να οργανώσει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, ο οποίος ανέλαβε την θέση του υπουργού Εξωτερικών του Αφγανιστάν.
Ο Σερ Μοχάμαντ Καρίμι, ένας Παστούν στενός συνεργάτης του Γάνι, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας σε μια περίοδο όπου τα μάχιμα στρατεύματα του ΝΑΤΟ μόλις αποσύρθηκαν από το πεδίο της μάχης. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν θα αντιμετωπίζουν μόνες την εξέγερση των Ταλιμπάν.
Επίσης ένας Παστούν, αυτήν την φορά στενός συνεργάτης του Αμπντουλά, ο Νορούλ Χακ Ουλούμι, ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.
Ένα άλλο στέλεχος, που αναλαμβάνει το κρίσιμο υπουργείο των Οικονομικών, ο Γουλάμ Τζαϊλάνι Ποπάλ, ανήκει επίσης στους Παστούν και είναι στενός συνεργάτης του Γάνι.
Υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων ορίστηκε η Νατζίμπα Αγιούμπι, μία δημοσιογράφος που ανήκει στην εθνοτική ομάδα των Τατζίκων, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο πρέπει επίσης να εγκριθεί από την κάτω Βουλή του αφγανικού κοινοβουλίου. Εκτός των 25 υπουργών ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (NDS) και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας ορίστηκαν επίσης σήμερα.
Πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Γάνι ορκίστηκε την 29η Σεπτεμβρίου έπειτα από ένα πολιτικό αδιέξοδο που διήρκησε πολλές εβδομάδες με επίκεντρο το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 14η Ιουνίου, όπου τα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα αντάλλαξαν κατηγορίες για νοθεία.
Το μπρα ντε φερ μεταξύ του Γάνι και του αντιπάλου του Αμπντουλάχ είχε οξύνει επικίνδυνα τα πνεύματα μεταξύ των οπαδών των δύο πολιτικών ενώ απειλούσε να αναζωπυρώσει τον ανταγωνισμό που επικρατούσε την περίοδο του εμφυλίου μεταξύ των διαφορετικών φατριών και εθνοτικών ομάδων (1992- 1994).