Απουσία Πούτιν από τις εκδηλώσεις για το Άουσβιτς
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα είναι παρών στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα που έχουν προγραμματιστεί αυτό τον μήνα στην Πολωνία. Επίσης, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα παραστεί σε σχετική εκδήλωση στην τσεχική πρωτεύουσα.
Πηγές είχαν νωρίτερα αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι μεταξύ των ηγετών που θα μετέχουν στις εκδηλώσεις στις 27 Ιανουαρίου, εξαιτίας του αρνητικού κλιματος που έχει δημιουργηθεί λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Παράλληλα, στην Τσεχική Δημοκρατία ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, επικριτής των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας που μάλιστα έχει εκφραστεί θετικά για τη στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, προσκάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν και άλλους ηγέτες των συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε μία ξεχωριστή, μικρότερης κλίμακας εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος που θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα με την εκδήλωση στο Άουσβιτς.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έχουν προσκληθεί αντιπροσωπείες από 47 χώρες. Η πρόσκληση προς τον Πούτιν όμως προκάλεσε την οργή πολλών Τσέχων. Η Τσεχική Ομοσπονδία των Εβραϊκών Κοινοτήτων κράτησε αποστάσεις ως προς την απόφαση να προσκληθεί ο Πούτιν επικαλούμενη τον ρόλο της Μόσχας στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής κανένας επικεφαλής κράτους δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του στην εκδήλωση, ενώ και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ο Πούτιν.
Η Πολωνία, η οποία φιλοξενεί τις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς, είναι ένας από τους δριμύτερους επικριτές της Μόσχας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και δεν έστειλε στον Πούτιν επίσημη πρόσκληση ανησυχώντας για τις πολιτικές συνέπειες που θα είχε για τη χώρα τυχόν πρόσκληση του Ρώσου ηγέτη, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν για τις προετοιμασίες της εκδήλωσης.
Το ζήτημα που προέκυψε με την εκπροσώπηση της Μόσχας στις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο του Ολοκαυτώματος αφορά το διπλωματικό πρωτόκολλο. Οι επίσημες προσκλήσεις στις αντιπροσωπείες των ξένων χωρών δεν εστάλησαν από την πολωνική κυβέρνηση αλλά από τους συνδιοργανωτές, το Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου και το Διεθνές Συμβούλιο του Άουσβιτς (σ.σ: το Μουσείο ιδρύθηκε από τη Βουλή της Πολωνίας, στις 2 Ιουλίου 1947. Υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Παγκόσμιας Κληρονομιάς και περιλαμβάνει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς και Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Αποτελεί τμήμα του Ιδρύματος Άουσβιτς-Μπιρκενάου, του οποίου ανώτατο όργανο διοίκησης είναι το Διεθνές Συμβούλιο του ιδρύματος).
Πηγή κοντά στο κυβερνών κόμμα της Πολωνίας δήλωσε ότι το «κλίμα» δεν είναι κατάλληλο για μία επίσκεψη του Πούτιν.
Πάντως, όπως επισημαίνει το Reuters, η απουσία του Πούτιν θα είναι ιδιαίτερα αισθητή ιδιαίτερα λόγω του ότι τα σοβιετικά στρατεύματα ήταν εκείνα που απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης στη νότια Πολωνία το 1945, ενώ πολλοί από τους εβραίους που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ήταν σοβιετικοί πολίτες.
Πολλοί απλοί πολίτες της Πολωνίας βλέπουν με καχυποψία το Κρεμλίνο, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις, κάτι που ενισχύθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα τον περασμένο χρόνο και την εξέγερση των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία κατά της κυβέρνησης του Κιέβου. Η Βαρσοβία έχει ασκήσει πιέσεις στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και στο ΝΑΤΟ να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση. Η Μόσχα έχει απαντήσει με αντίμετρα κι έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές πολλών διατροφικών προϊόντων από την Πολωνία.
Κ. ΤΖ.
(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ)