Σλοβενία: Ενδεχόμενος κίνδυνος όταν επιστρέψουν οι τζιχαντιστές
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών της Σλοβενίας εξέτασε την κατάσταση ασφάλειας στη χώρα στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι και διαπίστωσε ότι το επίπεδο απειλής εξακολουθεί να είναι χαμηλό, αλλά και ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις αποτελούν έναν σταθερό κίνδυνο.
Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της συζήτησης, την οποία χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική, ο βουλευτής Μπράνκο Γκριμς του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) δήλωσε ότι παρά το σχετικά χαμηλό επίπεδο απειλής που αντιμετωπίζει η Σλοβενία αυτή τη στιγμή, η χώρα δεν είναι ένα νησί απομακρυσμένο από τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Οι υπηρεσίες ασφάλειας εκτιμούν ότι ο βαθμός απειλής της Σλοβενίας από το στρατευμένο ισλαμισμό είναι σχετικά χαμηλός, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με την κατάρρευση του "Ισλαμικού Κράτους", όταν Ευρωπαίοι τζιχαντιστές αρχίσουν να επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες έφυγαν στο Ιράκ και στη Συρία, ανέφερε ο κ. Γκριμς.
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η θέση της Σλοβενίας, ως χώρας διέλευσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικά στοιχεία ως βάση εφοδιασμού, είπε, τονίζοντας ότι οι αρχές πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση.
"Εκείνοι που εκπαιδεύθηκαν για τρομοκρατικά εγκλήματα θα έρθουν πίσω στην Ευρώπη και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, μαζί με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντίθετη περίπτωση οι συνθήκες ασφάλειας μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά" υπογράμμισε.
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας, με θέμα τον κίνδυνο από τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία στην Ευρώπη.
Ο κ. Τσέραρ σε δηλώσεις τους στο σλοβενικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι στη συνεδρίαση τα μέλη του Συμβουλίου θα ενημερωθούν για την κατάσταση ασφάλειας στη Σλοβενία και για τη στρατηγική των μελλοντικών μέτρων για την προστασία από την τρομοκρατία.
Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ και ο πρόεδρος της Σλοβενικής Βουλής, Μίλαν Μπργκλεζ.
Ο κ. Τσέραρ υπογράμμισε ότι έχει ύψιστη σημασία το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι επέδειξε ενότητα, όπως και στην περίπτωση της ουκρανικής κρίσης.