«Είμαστε όλοι Charlie» αναφέρει επιγραφή στο Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου
Το IMA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία στην οποία «όλο το προσωπικό του ιδρύματος, ανεξαρτήτως καταγωγής, ποζάρει μπροστά από την επιγραφή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του πολιτιστικού ινστιτούτου Τζακ Λανγκ, που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία αυτή.
Ο Λανγκ δήλωσε ότι δεν περίμενε τις αρνητικές αντιδράσεις κάποιων χωρών που υποστηρίζουν το ινστιτούτο. «Έδρασα από ενθουσιασμό, από πεποίθηση. Βρισκόμαστε μέσα στο κίνημα», είπε.
Το IMA είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου στο οποίο ανήκουν 18 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, μεταξύ αυτών η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Υεμένη. «Αποστολή του είναι να κάνει γνωστή, ή καλύτερα γνωστή, στο γαλλικό και το ευρωπαϊκό κοινό τη συνεισφορά του αραβικού κόσμου στον παγκόσμιο πολιτισμό» και «να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ Ανατολής και Δύσης».
Το σύνθημα «Είμαστε όλοι Charlie» θα εμφανίζεται στη πρόσοψη του IMA στη διάρκεια των εγκαινίων από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ του Παγκόσμιου Φόρουμ Ανανεωτών του Αραβικού Κόσμου που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.
Το φόρουμ αυτό, στο οποίο θα συμμετάσχουν για δύο ημέρες «οι υπεύθυνοι για τις θετικές αλλαγές» σε αυτές τις χώρες, «θέλει να δείξει το άλλο πρόσωπο του αραβικού κόσμου από αυτό που παρουσιάζεται από τον φανατισμό», υπογράμμισε ο Λανγκ.
Η επιγραφή δημιουργήθηκε υπό τη διεύθυνση του Γαλλοτυνήσιου γκαλερίστα Μεχντί Μπεν Σέιχ.
Στο μεταξύ οι Γάλλοι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή σήμερα στην Εθνοσυνέλευση για να αποτίσουν φόρο τιμής στα 17 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της προηγούμενης εβδομάδας, προτού όλοι μαζί ψάλλουν τον εθνικό ύμνο της χώρας, ένα σπάνιο γεγονός.
Η προηγούμενη φορά που το σύνολο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης είχε ψάλλει τη Μασσαλιώτιδα ήταν το 1958, ενώ αυτό δεν έχει ποτέ συμβεί έπειτα από την τήρηση ενός λεπτού σιγής, σύμφωνα με μια πηγή από το κοινοβούλιο.
Η Μαρίν Λεπέν κρίνει ότι η χώρα της «αποδυναμώνεται» έναντι της τρομοκρατίας από την ΕΕ
Η Γαλλία είναι «αποδυναμωμένη» έναντι της απειλής της τρομοκρατίας εξαιτίας του γεγονότος ότι ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως διότι δεν είναι σε θέση να εγγυάται η ίδια τον έλεγχο των συνόρων της, υποστήριξε σήμερα η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (Front National, FN) Μαρίν Λεπέν.
Απέναντι στον «ισλαμιστικό φονταμενταλισμό», η ΕΕ «μας αποδυναμώνει», λόγω «του γεγονότος ότι μας επιβάλλει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων» και «διότι επιβάλλει πολιτικές λιτότητας οι οποίες στη Γαλλία έχουν πλήξει» σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, κατήγγειλε η Λεπέν, που είναι ευρωβουλευτίνα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο.
«Εάν είχαμε εθνικά σύνορα, θα είχαμε πιθανόν μπορέσει να σταματήσουμε στα εθνικά σύνορα πολλούς από εκείνους οι οποίοι επιστρέφουν στο γαλλικό έδαφος αφού πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία ή να εκπαιδευθούν στην Υεμένη, όπως στην περίπτωση τουλάχιστον ενός από τους φονταμενταλιστές τρομοκράτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών», πρόσθεσε η Λεπέν αναφερόμενη στον Σαΐντ Κουασί, τον έναν από τους δράστες της επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό.
«Θα έπρεπε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε στο πλαίσιο της εθνικής μας κυριαρχίας τη δυνατότητα να αποφασίζουμε ποιος εισέρχεται και ποιος μένει στο έδαφός μας», καθώς ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι «απατηλός», συνέχισε η ίδια.
Εξάλλου η Λεπέν κάλεσε να εφαρμοστούν «επειγόντως» μέτρα όπως «η στέρηση της εθνικότητας για όσα πρόσωπα έχουν διπλή υπηκοότητα και είχαν πάει για να πολεμήσουν ή να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό, πριν μπορέσουν να επιστρέψουν στην εθνική επικράτεια» της Γαλλίας. «Η αξιοποίηση της στέρησης (της υπηκοότητας) εφαρμόζεται πολύ αραιά... Τα μέτρα τα οποία έχουν στόχο να εμποδίζουν τον κόσμο να φύγει δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εμποδίζονται να επιστρέψουν», επέμεινε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου.
Η Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι το κόμμα της «πάντοτε υπερασπιζόταν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Σαρλί Εμπντό», κι αυτό «παρότι διαφωνούσαμε πλήρως με τη γραμμή της εφημερίδας». «Είχαμε αποτελέσει το αντικείμενο σκίτσων μεγάλης βιαιότητας και πολύ μεγάλης βαρβαρότητας από μέρους της Σαρλί Εμπντό. Αλλά η ελευθερία της έκφρασης είναι ακριβώς να αφήνεις να μιλούν εκείνοι που διαφωνούν μαζί σου», πρόσθεσε.