Απελευθερώθηκαν οι ιταλίδες που κρατούνταν από τζιχαντιστές
«Η Γκρέτα Ραμέλι και η Βανέσα Μαρτσούλο είναι ελεύθερες, θα επιστρέψουν σύντομα στην Ιταλία» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στον λογαριασμό του στο Twitter.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να φθάσουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης οι δύο Ιταλίδες εθελόντριες, όπου θα τις υποδεχθεί ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.
Αμέσως μετά την επιστροφή τους στην Ιταλία, αναμένεται να τους ζητηθεί κα καταθέσουν ενώπιον της ειδικής ομάδας της εισαγγελίας της Ρώμης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Δημοσιεύματα ιταλικών μέσων ενημέρωσης —τα οποία επικαλούνται έναν λογαριασμό στο Twitter (@ekhateb88) που χρησιμοποιεί η συριακή αντιπολίτευση— αναφέρουν ότι για την απελευθέρωση των δυο εθελοντριών, η ιταλική κυβέρνηση κατέβαλε ένα ποσό που ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ.
Η ιταλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την 6η Αυγούστου την εξαφάνιση και απαγωγή των δύο νεαρών γυναικών, 20 και 21 ετών, που κατάγονται από τη Λομβαρδία, οι οποίες είναι ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης αρωγής Horriaty, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της διανομής νερού και προσφοράς ιατρικής βοήθειας.
Οι Ιταλίδες είχαν απαχθεί σε ένα χωριό κοντά στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.
Στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν εμφανιστεί σε ένα βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ντυμένες με μαύρες κελεμπίες και μαντίλες.
Οι κοπέλες κάθονταν μπροστά σε έναν λευκό τοίχο και αφού γνωστοποίησαν ποιες ήταν, η μία εξ αυτών είχε καλέσει την ιταλική κυβέρνηση να τις βοηθήσει για να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από τα Χριστούγεννα.
Το βίντεο, διάρκειας 23 δευτερολέπτων δεν είχε επιτρέψει να αναγνωριστεί η οργάνωση που είχε αιχμαλωτίσει τις 20χρονες Ιταλίδες, ενώ κανείς άλλος δεν είχε εμφανιστεί στο μαγνητοσκοπημένο αυτό υλικό, που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο YouTube υπό τον τίτλο «Το Μέτωπο Αλ Νόσρα κρατά αιχμάλωτες δύο Ιταλίδες εξαιτίας της συμμετοχής της κυβέρνησής τους στο διεθνή συνασπισμό» που πολεμά εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος διεξάγοντας κυρίως αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και στη Συρία.