Οι ελληνικές εξελίξεις απασχολούν τον αυστριακό Τύπο
Ευρεία δημοσιότητα στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενόψει των επικείμενων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, δίνει και σήμερα μερίδα του αυστριακού Τύπου, ενώ, πέραν αυτών, δύο εφημερίδες, η «Κουρίρ» και η «Ντι Πρέσε» δημοσιεύουν στα σημερινά φύλλα τους συνεντεύξεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Χονδρού, ο οποίος είχε σπουδάσει στο παρελθόν στην Αυστρία και βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Βιέννη.
«Μια ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική για τις χώρες του ευρώ;» διερωτάται στον τίτλο σχολίου της η εφημερίδα «Ντι Πρέσε», σημειώνοντας στον υπέρτιτλο πως «Η οικονομία της Ελλάδας είναι τελευταία η πρωταθλήτρια ανάπτυξης μεταξύ των χωρών του ευρώ, δυστυχώς όμως μόνον στη στατιστική». Στο σχόλιο αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει με κάθε ευκαιρία, στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα, πως το 0,7% πραγματικής ανάπτυξης, το οποίο έχει καταστήσει την Ελλάδα «πρωταθλήτρια ανάπτυξης» στην Ευρωζώνη, είναι μερικώς παραποιημένο, «κάτι που κατά κάποιο τρόπο φαίνεται να επιβεβαιώνεται».
Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, χώρες που βρίσκονται σε αποπληθωρισμό έχουν αρνητικό πληθωρισμό, η πραγματική οικονομική ανάπτυξη υπολογίζεται με την αφαίρεση του πληθωρισμού από την ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ, και στην περίπτωση της Ελλάδας το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,1% την ίδια περίοδο που ο πληθωρισμός ανερχόταν στο μείον 1,8%, οπότε με την αφαίρεση προκύπτει πραγματική ανάπτυξη 0,7% σε περίοδο ονομαστικής ύφεσης.
Δεν έχει υπάρξει παραποίηση των στοιχείων, έτσι λειτουργούν τα μαθηματικά και ο απλός Έλληνας μπορεί να το επιβεβαιώσει, καθώς όταν πέφτουν οι τιμές, ο ίδιος έχει στη διάθεσή του περισσότερη αγοραστική δύναμη, παρόλο που η οικονομία ονομαστικά συρρικνώνεται, αναφέρει το σχόλιο.
Η εφημερίδα διερωτάται ότι αν με αυτό έχει βρεθεί μια ευφυής αναπτυξιακή στρατηγική για την Ευρωζώνη, καθώς θα αρκούσε να αφεθούν να πέσουν αρκετά χαμηλά οι τιμές για να εμφανιστεί από μια συρρίκνωση του ονομαστικού ΑΕΠ, μια στατιστικά λαμπρή πραγματική οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως προσθέτει, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, εκείνο του δημοσίου χρέους και του ποσοστού του χρέους που υπολογίζεται στο ονομαστικό ΑΕΠ, το οποίο όταν συρρικνώνεται αυξάνεται το ποσοστό του χρέους και αυτό πριν ακόμη κανείς λάβει ένα επιπλέον ευρώ σε δάνειο. Συμπερασματικά το σχόλιο καταλήγει ότι δεν θα πρέπει κανείς να εμπιστεύεται αναπτυξιακούς ρυθμούς που δεν τους έχει υπολογίσει ο ίδιος, καθώς το ελληνικό «οικονομικό θαύμα» εμφανίστηκε ως πρώτο αποτέλεσμα ευρέων μεταρρυθμίσεων, υπάρχει όμως καταρχάς μόνον ως στατιστικό στοιχείο.
«Ο Σαμαράς σε απελπισμένο κυνήγι για να κερδίσει έδαφος» τιτλοφορεί εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», το οποίο αναφέρεται στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί «ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθώντας να γυρίσει το πηδάλιο στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα», με παραπομπές της στην προεκλογική του συγκέντρωση και ομιλία στο στάδιο στο Μαρούσι και παράθεση στοιχείων από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται η παρουσία του Νίκου Δένδια και του Άδωνι Γεωργιάδη, στους οποίους, όπως σημειώνεται, «ο Αντώνης Σαμαράς ποντάρει για να κερδίσει εκείνους του Έλληνες που είχαν δώσει την ψήφο τους στους «φασίστες» ή στους Ανεξάρτητους Έλληνες». Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν φαίνεται να έχει επιτυχία, διότι παρόλο που τα στελέχη της ηγεσίας του «φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής» βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη τους, οι δημοσκοπήσεις τη φέρουν να εξακολουθεί να συγκεντρώνει γύρω στο 6%.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «στην προσπάθειά του να κερδίσει έδαφος, ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λανθασμένες κινήσεις απέναντι στην Αριστερά, προσπαθώντας, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσει για τον προεκλογικό του αγώνα την τρομοκρατική επίθεση των ισλαμιστών στο Παρίσι, κατηγορώντας πως κάποιοι στην Ελλάδα προσκαλούν ξένους μετανάστες και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να αφοπλίσει την Ελληνική Αστυνομία, ωστόσο το μεγάλο ζήτημα της χώρας είναι η οικονομία και το αβέβαιο μέλλον της, με την Αριστερά να θέλει να αναστείλει τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και να διαγράψει το ελληνικό χρέος, κάτι που οι Συντηρητικοί χαρακτηρίζουν ανεύθυνο και το αριστερό οικονομικό πρόγραμμα γελοίο».
Στο δημοσίευμα αναφέρονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη δημιουργία 700.000 θέσεων εργασίας, για φορολογικές ελαφρύνσεις, για φορολογικό συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις, για διακοπή των μειώσεων στις συντάξεις, «παρά το γεγονός πως γι' αυτά η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές», ενώ σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άπειροι σε διακυβέρνηση πολιτικοί του δεν φέρεται να έχουν προοπτικές επιτυχίας στις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις τους με τους δανειστές από Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε», το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χονδρός, τονίζει μεταξύ άλλων πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι μια νέα διαγραφή του, κατά τουλάχιστον στο ήμισυ, είναι αναγκαία, όχι μόνο για να διακοπεί η ανθρωπιστική κρίση, αλλά και για να τονωθεί η οικονομία, ενώ παρατηρεί ότι από την προηγούμενη διαγραφή επωφελήθηκαν μόνον ελληνικές και ξένες τράπεζες και από την άλλη ζημιώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Υπογραμμίζει, επίσης, πως το δημόσιο χρέος δεν είναι μόνον ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα πανευρωπαϊκό και θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη διεθνής διάσκεψη για να λυθεί από κοινού, και παραπέμπει στη μεταπολεμική διάσκεψη για το χρέος της Γερμανίας. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει πως η Γερμανία δεν έχει επιστρέψει το αναγκαστικό πολεμικό δάνειο, διευκρινίζοντας πως το αίτημα υπήρχε ήδη πριν από την κρίση αλλά δεν τέθηκε από τις μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κουρίρ», στην οποία επιπλέον εκφράζει αισιοδοξία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει όχι μόνον τις εκλογές αλλά και την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ κάνει λόγο για βαθιά ανθρωπιστική κρίση εν καιρώ ειρήνης, παραπέμποντας αναλυτικά στο άμεσο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπισή της, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από μέρους του.