Η Φατζρ Λίμπια συμφώνησε να τηρήσει τη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη
Ένας μεγάλος συνασπισμός ισλαμιστικών πολιτοφυλακών της Λιβύης, η Φατζρ Λίμπια (Η Αυγή της Λιβύης) που ελέγχει μεταξύ άλλων και την πρωτεύουσα Τρίπολη, ανακοίνωσε την Παρασκευή (16/1) μια «εκεχειρία» σε όλα τα μέτωπα, καθώς σημειώνονται πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη μεταξύ διάφορων πλευρών που εμπλέκονται στην κρίση στη χώρα.
Ο συνασπισμός αυτός των πολιτοφυλακών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι δέχθηκε «την κατάπαυση του πυρός», με την προϋπόθεση ότι «οι άλλες πλευρές θα σεβαστούν την εκεχειρία». Η φράση αυτή αναφέρεται κυρίως στις δυνάμεις του απότακτου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίες μάχονται στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.
Στο μεταξύ κάποιες από τις πλευρές που εμπλέκονται στη μάχη για τον έλεγχο της Λιβύης συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη από την Τετάρτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την επίλυση της πολιτικής κρίσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, τα μέρη συμφώνησαν σε ένα χρονοδιάγραμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Παράλληλα η Φατζρ Λίμπια δεσμεύθηκε «να ανοίξει ασφαλείς διαδρόμους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», κυρίως προς τη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών.
Αυτή την εβδομάδα στις συζητήσεις δεν συμμετείχαν βασικοί εκπρόσωποι από την αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση της Τρίπολης, όμως μετά τη συμφωνία της Φατζρ Λίμπια, του κύριου ένοπλου βραχίονά της, να τηρήσει την εκεχειρία υπάρχουν ελπίδες ότι θα πάρουν μέρος στις διαβουλεύσεις της επόμενης εβδομάδας.
Μια αντιπροσωπεία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κόμματα που συνδέονται με την κυβέρνηση της Τρίπολης συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας, όχι όμως εκπρόσωποι της Φατζρ Λίμπια και της ίδιας της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης.
Η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τένι και η εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων εργάζονται από το Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη, μετά την κατάληψη της Τρίπολης το καλοκαίρι από τη Φατζρ Λίμπια.
Στο μεταξύ ένα έγγραφο εργασίας της διπλωματικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου είναι το πιο δραστικό μέτρο που εξετάζει η ΕΕ ως μέσο πίεσης για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Λιβύη.
Το εμπάργκο είναι ένα από τα μέτρα που αναφέρονται στο απόρρητο αυτό έγγραφο, που είδε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση για τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.