Λιβύη: Επανενεργοποιήθηκε ο στρατηγός Χάφταρ

Τον απότακτο στρατηγό, Χαλίφα Χάφταρ, ανακάλεσε στα στρατιωτικά του καθήκοντα η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, όπως δήλωσαν Λίβυοι αξιωματούχοι.

Λιβύη: Επανενεργοποιήθηκε ο στρατηγός Χάφταρ
3'

Η επανενεργοποίηση του Χάφταρ σηματοδοτεί την ενίσχυση της συμμαχίας της κυβέρνησης μαζί του, στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την αντίπαλη, αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση, που διεκδικεί την εξουσία στη χώρα.

Πέραν του στρατηγού Χάφταρ στην ενεργό στρατιωτική δράση ανακλήθηκαν ακόμη 108 πρώην αξιωματικοί της εποχής του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με αντίγραφο επίσημου διατάγματος που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του στρατηγού Χάφταρ, ο Σάγκερ αλ Γιορούσι, καθώς και ο βουλευτής, Ιντρίς Αμπντουλάχ, επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο του διατάγματος το οποίο εκδόθηκε πριν από εβδομάδες, αλλά δεν είχε γίνει έως τώρα γνωστό.

Η απόφαση της επαναφοράς των ανώτερων Λίβυων πρώην αξιωματικών στο στράτευμα αποδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή των στρατιωτικών στην επίσημη κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, το οποίο έχει αναγκαστεί να μετακομίσει στο ανατολικό τμήμα της χώρας από τότε που η συμμαχία ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων Φατζρ Λίμπια («Αυγή της Λιβύης») κατέλαβε την πρωτεύουσα Τρίπολη το περασμένο καλοκαίρι. Η Λιβύη έκτοτε είναι μια χώρα διχασμένη, με δύο κοινοβούλια και δύο κυβερνήσεις που μάχονται για την εξουσία.

Εν μέσω της απογοήτευσης για την απώλεια της Τρίπολης και την έλλειψη αποτελεσματικού στρατού ή αστυνομίας, το εκλεγμένο κοινοβούλιο και οι σύμμαχοι του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Θίνι σταδιακά οικοδόμησαν μια στρατιωτική συμμαχία με τον Χαλίφα Χάφταρ, άλλοτε στρατηγό του Καντάφι και έναν εκ των δεκάδων διοικητών των ατάκτων που αρνήθηκαν να αφοπλιστούν μετά την ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος το 2011.

Τον Μάιο ο Χάφταρ ξεκίνησε το δικό του πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στην Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης.
Πολεμικά αεροσκάφη που ανήκουν στις δυνάμεις του επιτέθηκαν σε πολιτικά αεροδρόμια και σε ένα εργοστάσιο χάλυβα στη δυτική Λιβύη. Επίσης πριν από λίγες ημέρες έπληξαν ένα ελληνικό δεξαμενόπλοιο, σκοτώνοντας δύο ναυτικούς, καθώς οι δυνάμεις του Χάφταρ ισχυρίστηκαν ότι μετέφερε ισλαμιστές μαχητές.

Από την πλευρά της η «Αυγή της Λιβύης» έχει καταγγείλει τον Χάφταρ ως έναν πιστό του καθεστώτος του Καντάφι, ο οποίος προσπαθεί να οργανώσει μια αντεπανάσταση με πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος. Ο Χάφταρ βοήθησε Καντάφι να καταλάβει την εξουσία το 1969, αλλά συγκρούστηκε μαζί του στη δεκαετία του 1980 μετά από μια καταστροφική ήττα κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας στο Τσαντ.

Ο Χάφταρ έχει πει ότι θέλει μόνο να απαλλάξει τη Λιβύη από τους ισλαμιστές όπως η Άνσαρ αλ Σαρία, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί υπεύθυνη για την επίθεση το 2012 στο προξενείο των ΗΠΑ όπου σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Η «Αυγή της Λιβύης» θεωρεί ότι ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που ανησυχούν για την εξάπλωση των ισλαμιστών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή