Ένταση στο Κόσοβο μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών (pics)

Η αστυνομία του Κοσόβου έκανε το Σάββατο (24/1) χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων πετούσαν πέτρες σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια μιας κινητοποίησης στην οποία κάλεσαν αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης.
2'

Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση στην Πρίστινα αφότου το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

Τα αλβανικά κόμματα απαιτούν την παραίτηση ενός υπουργού, του Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς, μέλους της σερβικής μειονότητας, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε αποκαλέσει «βάρβαρους» ορισμένους Αλβανούς Κοσοβάρους.

Επίσης ζητούν από την κυβέρνηση να ανακοινώσει σαφή σχέδια για το μέλλον του σημαντικότερου μεταλλείου της χώρας, το οποίο διεκδικεί η Σερβία.

Οι περισσότεροι από τους περίπου 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στη διαδήλωση ολοκλήρωσαν τη διαμαρτυρία τους στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), αλλά δεκάδες εξ αυτών συνέχισαν να πετούν πέτρες σε ένα κτίριο της κυβέρνησης και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, τραυματίζοντας 20 εξ αυτών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 22 διαδηλωτές.

Στις αρχές του Ιανουαρίου ο Γιαμπλάνοβιτς είχε αποκαλέσει «βάρβαρους» Αλβανούς διαδηλωτές που είχαν χάσει μέλη των οικογενειών τους στον πόλεμο της περιόδου 1998-’99. Κατόπιν ζήτησε συγγνώμη, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούν να παραιτηθεί και οργανώνουν διαδηλώσεις σε όλο το Κόσοβο.

Ταυτόχρονα οι διαδηλωτές καλούν την κυβέρνηση να ψηφίσει επί ενός σχεδίου για να αναλάβει τον έλεγχο ενός μεγάλου μεταλλείου όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα μολύβδου, ψευδαργύρου και ασημιού.

Αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, η νέα κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πάρει τον έλεγχο του συγκροτήματος μεταλλείων Τρέπτσα, αλλά υπαναχώρησε τη Δευτέρα, μετά την οργισμένη αντίδραση της Σερβίας και μετά τις εντατικές συνομιλίες με δυτικούς διπλωμάτες.

Ένα ελικόπτερο του NATO και ένα τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Το NATO διατηρεί μια δύναμη περίπου 5.000 ανδρών στο Κόσοβο για την τήρηση της εύθραυστης ειρήνης.

Η Σερβία ως και σήμερα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά το 2013 συμφώνησε να αρχίσει μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων.

Σχετικές ειδήσεις