Χάος στη Λιβύη-13 νεκροί και απαγωγή του υφ. Εξωτερικών
Πραγματικό χάος επικρατεί στη Λιβύη, όπου 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους την ίδια ώρα που ένοπλοι προχωρούσαν στην απαγωγή του υφυπουργού Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου μια εξέγερση που υποστήριξε το NATO οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει εκτός ελέγχου, με δύο κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια που υποστηρίζονται από ένοπλες οργανώσεις να συνεχίζουν να συγκρούονται. Δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχίες για την κλιμάκωση της κατάστασης σε έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τένι και η εκλεγμένη Βουλή έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν στην ανατολική Λιβύη αφότου η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων που αποκαλείται Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) κατέλαβε την Τρίπολη το περασμένο καλοκαίρι, διόρισε δική της κυβέρνηση και αποκατέστησε το παλιό κοινοβούλιο.
Μια αντιπροσωπεία της διεθνώς αναγνωρισμένης Βουλής μετέβη στον πρώτο γύρο των συνομιλιών στην Ελβετία αυτόν τον μήνα, αλλά δεν συμμετείχαν σε αυτόν υψηλόβαθμα στελέχη της Αυγής της Λιβύης ούτε του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, του ανασυσταθέντος παλιού κοινοβουλίου.
Προσπαθώντας να δώσει μια ώθηση στις διαπραγματεύσεις, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν δύο γύροι διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα στην Ελβετία. Ο πρώτος γύρος θα αφορά βασικά πολιτικά ζητήματα και θα διεξαχθεί σήμερα, ενώ στον δεύτερο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τοπικών συμβουλίων.
Η UNSMIL σχεδιάζει «να συγκαλέσει και άλλους γύρους» συνομιλιών το προσεχές διάστημα, στο οποίο επιδιώκει να λάβουν μέρος «εκπρόσωποι λιβυκών πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών δυνάμεων και φυλών, καθώς και ένοπλων οργανώσεων», όπως σημείωσε σε μια ανακοίνωσή της.
Η επιδίωξη του ΟΗΕ είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά ο Οργανισμός κρίνει πως είναι πιο ρεαλιστικό να επιδιωχθεί η επίτευξη πιο μετριοπαθών στόχων, όπως να συμφωνηθούν εκεχειρίες τοπικά και να συμφωνηθεί επίσης η ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Την περασμένη εβδομάδα το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής του στις συνομιλίες, επικαλούμενο την κατάληψη του παραρτήματος της κεντρικής τράπεζας στη Βεγγάζη από τις δυνάμεις του Τένι. Η κυβέρνηση του Τένι απάντησε ότι το παράρτημα της κεντρικής τράπεζας —η οποία ελέγχει τα κρίσιμης σημασίας έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου— απλά τέθηκε υπό φρούρηση.
Το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν στο έδαφος της Λιβύης.
Η πρωτοβουλία αυτή του ΟΗΕ για τη διοργάνωση νέων διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε την ώρα που νέα επεισόδια βίας καταγράφονταν στη Λιβύη.
Στην Μπάιντα, έδρα της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, ένοπλοι απήγαγαν τον υφυπουργό Εξωτερικών Χάσαν αλ Σάγιρ, αρπάζοντάς τον μέσα από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Όμαρ αλ Ζάνκι.
Στη Βεγγάζη, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του Τένι και ισλαμιστές, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 38 τραυματίστηκαν στην περιοχή αλ Λίθι, ανέφεραν ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.
Ο Σαλίμ αλ Νάιλι, ένας αξιωματικός ο οποίος διοικεί ένα τάγμα των ειδικών δυνάμεων, κατηγόρησε την ισλαμιστική οργάνωση Άνσαρ αλ Σαρία ότι έπληξε με πυροβόλα κατοικημένα κτίρια. Ωστόσο οι επικριτές της κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση του Τένι ότι προκαλεί απώλειες μεταξύ των αμάχων στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη να πλήττουν θέσεις στην πόλη.
Η κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη ανέφερε από την πλευρά της σε μια ανακοίνωσή της πως πέντε στρατιώτες της σκοτώθηκαν στη Σέμπχα από δυνάμεις που όπως υποστήριξε παραμένουν πιστές στο καθεστώς του Καντάφι.