Επόμενος στόχος των Κούρδων η ανακατάληψη χωριών γύρω από το Κομπάνι

Την ώρα που οι Κούρδοι κάτοικοι του Κομπάνι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην πόλη και τα σπίτια τους μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών, οι συμπατριώτες τους μαχητές στοχεύουν στην ανακατάληψη γειτονικών χωριών τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Επόμενος στόχος των Κούρδων η ανακατάληψη χωριών γύρω από το Κομπάνι
5'

Η ανακατάληψη του Κομπάνι, το οποίο το ΙΚ επιθυμούσε να θέσει υπό τον έλεγχό του για να εδραιώσει την επιρροή του σε ένα μεγάλο μέρος των τουρκοσυριακών συνόρων, επετεύχθη έπειτα από περισσότερους από τέσσερις μήνες μαχών, που μετέτρεψαν την πόλη αυτή σε σύμβολο της αντίστασης κατά των τζιχαντιστών.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών βομβαρδισμών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι κουρδικές δυνάμεις επέφεραν στο ΙΚ τη μεγαλύτερη ήττα του μετά την εμφάνισή του το 2013.

Όμως οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να είναι παρόντες σε πολλές δεκάδες περιοχές στην επαρχία του Κομπάνι, ένα από τα τρία κουρδικά καντόνια της Συρίας. Σήμερα Κούρδοι αξιωματούχοι και μαχητές ανακοίνωσαν ότι «η μάχη της απελευθέρωσης» των περιοχών αυτών ξεκίνησε.

Σχεδόν 200.000 Κούρδοι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη και τα περίχωρά της και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία από τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι μάχες που κόστισαν τη ζωή σε 1.800 ανθρώπους, περισσότεροι από 1.000 από τους οποίους ήταν τζιχαντιστές.

Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) ανακοίνωσαν αργά χθες Δευτέρα ότι το Κομπάνι «απελευθερώθηκε πλήρως» από το ΙΚ, στο οποίο αναφέρθηκαν με το αραβικό του ακρωνύμιο Ντάες.

«Η ήττα του Ντάες στο Κομπάνι θα είναι η αρχή του τέλους για την οργάνωση», επεσήμανε η πολιτοφυλακή σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό της.

«Η μάχη για το Κομπάνι ήταν μια θεμελιώδης φάση, η ήττα του Ντάες στο Κομπάνι δεν θα περιοριστεί στα όρια του Κομπάνι. Οι νίκες εναντίον των μισθοφόρων του ΙΚ θα συνεχιστούν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η πολιτοφυλακή ευχαρίστησε τον διεθνή συνασπισμό για την υποστήριξή του, αλλά και τους Κούρδους και τους Ιρακινούς μαχητές.

«Το καθήκον που μας έχει ανατεθεί δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί διότι μένει η μάχη για την απελευθέρωση του υπόλοιπου καντονιού του Κομπάνι», επισημαίνει η YPG.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μάχες συνεχίζονται σήμερα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά του Κομπάνι, με τις κουρδικές δυνάμεις να έχουν ανακτήσει τον έλεγχο ενός γειτονικού χωριού.

Μετά τους εορτασμούς στην πλειονότητα των κουρδικών περιοχών της Συρίας, οι πρώτοι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στο Κομπάνι, το οποίο μετρούσε 50.000 κατοίκους πριν τις μάχες, όπου έχουν σημειωθεί σημαντικές υλικές ζημιές.

«Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι, το ηθικό είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο Ίντρις Νασάν, αναπληρωτής αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις του καντονιού του Κομπάνι, ο οποίος βρισκόταν σήμερα μέσα στην πόλη.

Όμως ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν υπομονή και να μην βιαστούν να επιστρέψουν. «Οι καταστροφές είναι τεράστιες, τουλάχιστον το 50% της πόλης είναι ερείπια», είπε. «Δεν υπάρχουν βασικές υποδομές, ούτε τροφή, ούτε φάρμακα, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό».

Ο Νασάν επεσήμανε επίσης ότι η διοίκηση του καντονιού θα ζητήσει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την ανοικοδόμηση της πόλης, αλλά και εξοπλισμό προκειμένου «να συνεχιστεί η μάχη».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ήττα αυτή θα αναχαιτίσει την επέκτασή του ΙΚ κυρίως προς τη βόρεια Συρία. Παρόλα αυτά οι τζιχαντιστές ελέγχουν ακόμη μεγάλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

Την ίδια ώρα στη γειτονική Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου χαρακτηρίζει «τρομοκρατικό» το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) του οποίου το στρατιωτικό σκέλος είναι η YPG, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να δει την ημέρα που στη Συρία θα δημιουργηθεί μια αυτόνομη κουρδική ζώνη, όπως υπάρχει στο Ιράκ.

«Δεν επιθυμούμε επανάληψη της κατάστασης στο Ιράκ», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου ο Ερντογάν επανέλαβε τις επικρίσεις του για τη διεθνή απάντηση στο Κομπάνι, επισημαίνοντας ότι η πολιορκημένη πόλη Χαλέπι θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Επίσης είπε ότι η Τουρκία ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος από τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα δεν έχουν πουθενά να ζήσουν, αν επιστρέψουν στη χώρα τους.

«Τι έχει το Κομπάνι που όλος ο κόσμος υψώνεται και συνεργάζεται; Όσοι φεύγουν από το Κομπάνι έρχονται σε εμάς, 200.000 άνθρωποι», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από όλη τη Συρία.

«Τους λέμε για το Χαλέπι, κανείς δεν ακούει. Ένα εκατομμύριο 200 χιλιάδες άνθρωποι ζουν εκεί, εκεί είναι η οικονομία, η ιστορία και ο πολιτισμός, γιατί δεν σας ενδιαφέρει;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο μεταξύ οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν σήμερα στο Σουρούτς, στη νότια Τουρκία, για να εμποδίσουν κάθε διέλευση μέσω των τουρκικών συνόρων προς το Κομπάνι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον ομάδων ανθρώπων που πλησίαζαν στα σύνορα, την ώρα που πολλές χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μουρσιτπινάρ για να γιορτάσουν την ανακατάληψη της κουρδικής πόλης.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), φώναζαν συνθήματα υπέρ της YPG. Μερικές δεκάδες βουλευτές του HDP κατάφεραν να μεταβούν σήμερα στο Κομπάνι για να συναντηθούν με τοπικούς αξιωματούχους, ανακοίνωσαν μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύοντας μια φωτογραφίας τους στο μέσο της κατεστραμμένης πόλης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή