Συρία: Άρχισαν οι συνομιλίες στη Μόσχα

Εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης και απεσταλμένοι του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ άρχισαν σήμερα στη Μόσχα διαπραγματεύσεις με στόχο την επανάληψη του διαλόγου ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου με 200.000 νεκρούς.
3'

Τα 32 μέλη διαφόρων οργανώσεων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης και τα έξι μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας υπό τον πρεσβευτή της Συρίας στον ΟΗΕ συναντήθηκαν σε κτίριο της ρωσικής διπλωματίας.

Είναι οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα σε μέλη της αντιπολίτευσης, κυρίως εκπροσώπους της Επιτροπής εθνικού συντονισμού για τις δυνάμεις της δημοκρατικής αλλαγής (CCND) και Κούρδους, από τη μια πλευρά, και αξιωματούχους του καθεστώτος, από την άλλη, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης ΙΙ τον Φεβρουάριο του 2014.

Ωστόσο μέλος της αντιπολίτευσης που μετέχει στις συνομιλίες παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, δεδομένης της απουσίας του Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, που έχει τη βάση του στην Κωνσταντινούπολη και θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα η σημαντικότερη δύναμη της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Συνασπισμός απέκλεισε οποιαδήποτε συμμετοχή εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σε "ουδέτερη" χώρα και όχι στη Ρωσία, θερμό υποστηρικτή της Δαμασκού.

"Ηρθαμε με μια λίστα δέκα σημείων. Για να αποτραπεί το ίδιο λάθος που έκανε η αντιπολίτευση στη Γενεύη ΙΙ, δεν θα συζητήσουμε αμέσως το θέμα μιας μεταβατικής κυβέρνησης", δήλωσε η ίδια πηγή. Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θέλει να προωθήσει η αντιπολίτευση στη Μόσχα είναι η διακοπή των βομβαρδισμών, η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων "με προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά" και οι "μηχανισμοί για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας". "Οι πρώτες αυτές συνομιλίες δεν είναι παρά η αρχή μιας μακράς ειρηνευτικής διαδικασίας", τόνισε η πηγή.

Έπειτα από μια πρώτη συνεδρίαση, οι Σύροι θα συναντηθούν με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το απόγευμα, πριν επαναλάβουν τις διαβουλεύσεις.

Συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης έχουν προγραμματιστεί και αύριο. Η αντιπολίτευση συνεδρίασε τη Δευτέρα και την Τρίτη για να καταλήξει σε μια κοινή θέση.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται ενώ η εισβολή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος άλλαξε τα δεδομένα στη Συρία και ώθησε τις χώρες της Δύσης, με πρώτες τις ΗΠΑ, να τροποποιήσουν τη στρατηγική τους και σχεδόν να σταματήσουν να ζητούν την άμεση απομάκρυνση του προέδρου Μπασαρ αλ-Ασαντ.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Foreign Affairs τη Δευτέρα, ο σύρος πρόεδρος εξέφρασε την στήριξή του στις συναντήσεις αμφισβητώντας ωστόσο τη νομιμότητα ορισμένων μετεχόντων. "Αυτό που διεξάγεται στη Μόσχα δεν είναι διαπραγμάτευση για μια επίλυση της σύγκρουσης. Είναι απλώς οι προετοιμασίες για μια διάσκεψη. Θα μιλήσουμε με όλο τον κόσμο. Αλλά πρέπει να ρωτάμε τον καθένα (από την αντιπολίτευση) ΄Εσείς ποιον εκπροσωπείτε;΄ , δήλωσε καταγγέλλοντας τις "μαριονέτες του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας ή κάθε δυτικής χώρας".

Σύμφωνα με συριακή κυβερνητική πηγή, η αντιπροσωπεία της Δαμασκού ελπίζει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στις συνομιλίες θα συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη: "καταπολέμηση της τρομοκρατίας", "συμφιλίωση σε τοπικό επίπεδο" και συνομιλίες για σχηματισμό "κυβέρνησης εθνικής ενότητας".

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι υποστηρίζει "κάθε προσπάθεια" που θα οδηγήσει σε μια "βιώσιμη επίλυση της σύγκρουσης".

Σχετικές ειδήσεις