Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Αποφασίζει για τη γενοκτονία στα Βαλκάνια

Η Κροατία και η Σερβία συναντώνται σήμερα στη Χάγη για μια σημαντική στιγμή των σχέσεών τους: το κορυφαίο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ αποφαίνεται για τις προσφυγές των δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου που τις έφερε αντιμέτωπες στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Αποφασίζει για τη γενοκτονία στα Βαλκάνια
2'

Ο δικαστής που προεδρεύει του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Πέτερ Τόμκα, θα αρχίσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) την ανάγνωση μιας σύνοψης της απόφασης στη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΠΔ.

Η ετυμηγορία αυτή είναι "ίσως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στις διμερείς σχέσεις μας με την Κροατία", υποστήριξε την Κυριακή ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάντιτς.

"Θα σημάνει πιθανόν το τέλος μιας διαδικασίας η οποία διήρκεσε 15, 20 χρόνια, θα βάλει ένα τέλος στη μάχη μεταξύ των δύο χωρών για να αποδείξουν ποια ήταν ο χειρότερος εγκληματίας", πρόσθεσε. "Είναι ίσως μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να στραφούμε προς το μέλλον".
Την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία το 1991 ακολούθησε ένας πόλεμος ανάμεσα στις κροατικές δυνάμεις και τους σέρβους αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από το Βελιγράδι.

Η σύγκρουση αυτή, μία από τις πολυάριθμες που συγκλόνισαν τα Βαλκάνια στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα, στοίχισε από το 1991 ως το 1995 τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους.

Η Κροατία προσέφυγε το 1999 στο ΔΠΔ ζητώντας από τους δικαστές να αποφανθούν πως η Σερβία διέπραξε "μια μορφή γενοκτονίας η οποία μεταφράσθηκε σε εκτοπισμούς, φόνους, βασανιστήρια ή παράνομες κρατήσεις μεγάλου αριθμού Κροατών".

Το Ζάγκρεμπ ζητεί κυρίως από το ΔΠΔ να διατάξει το Βελιγράδι να καταβάλει "οικονομικές αποζημιώσεις".

Όμως η Σερβία απάντησε το 2010 με μια δική της προσφυγή στην ίδια υπόθεση, κατηγορώντας για γενοκτονία το Ζάγκρεμπ για την κροατική στρατιωτική επιχείρηση που έβαλε τέλος στον πόλεμο το 1995. Σύμφωνα με το Βελιγράδι, περίπου 200.000 Σέρβοι είχαν υποχρεωθεί τότε να διαφύγουν από την Κροατία.

Η Σερβία ζητάει οικονομικές αποζημιώσεις για τους Σέρβους της Κροατίας και απαιτεί επίσης από την Κροατία να πάψει να εορτάζει την επιτυχία της "Επιχείρησης Καταιγίδα" στις 5 Αυγούστου, ημέρα που αποτελεί στη χώρα επίσημη αργία.

Η γενοκτονία είναι το σοβαρότερο έγκλημα στο διεθνές ποινικό δίκαιο.

Οι σερβικές και οι κροατικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως θα σεβασθούν την ετυμηγορία.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η καλύτερη έκβαση θα ήταν μια ετυμηγορία από την οποία ουδείς θα βγαίνει νικητής ή ηττημένος και πως η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο βαλκάνιους γείτονες θα χρειασθεί σε κάθε περίπτωση ακόμη καιρό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή