Χάγη: Δεν υπήρξε γενοκτονία στον πόλεμο Σερβίας-Κροατίας

Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε ότι η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία στον πόλεμό της κατά της Κροατίας, την περίοδο των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Χάγη: Δεν υπήρξε γενοκτονία στον πόλεμο Σερβίας-Κροατίας
1'

Ο Πίτερ Τόμκα, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τόνισε ότι μολονότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα στην Κροατία μεταξύ του 1991 και του 1995, η Κροατία δεν απέδειξε ότι η Σερβία επεδίωκε να εξολοθρεύσει «συνολικά ή μερικά» τον κροατικό πληθυσμό στις κατειλημμένες περιοχές.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι ούτε η Κροατία διέπραξε γενοκτονία κατά της σερβικής μειονότητας στο κροατικό έδαφος.

Την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία το 1991 ακολούθησε ένας πόλεμος ανάμεσα στις κροατικές δυνάμεις και τους σέρβους αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από το Βελιγράδι.

Η σύγκρουση αυτή, μία από τις πολυάριθμες που συγκλόνισαν τα Βαλκάνια στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα, στοίχισε από το 1991 ως το 1995 τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους.

Η Κροατία προσέφυγε το 1999 στο ΔΠΔ ζητώντας από τους δικαστές να αποφανθούν πως η Σερβία διέπραξε "μια μορφή γενοκτονίας η οποία μεταφράσθηκε σε εκτοπισμούς, φόνους, βασανιστήρια ή παράνομες κρατήσεις μεγάλου αριθμού Κροατών".

Η Σερβία απάντησε το 2010 με μια δική της προσφυγή στην ίδια υπόθεση, κατηγορώντας για γενοκτονία το Ζάγκρεμπ για την κροατική στρατιωτική επιχείρηση που έβαλε τέλος στον πόλεμο το 1995. Σύμφωνα με το Βελιγράδι, περίπου 200.000 Σέρβοι είχαν υποχρεωθεί τότε να διαφύγουν από την Κροατία.

Οι σερβικές και οι κροατικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως θα σεβασθούν την ετυμηγορία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή