ΗΠΑ: Η αιώνια νιότη δεν είναι ουτοπία!

Πιο κοντά από ποτέ θεωρούν πως βρίσκονται οι επιστήμονες στο μυστικό της αιώνιας νιότης. Όπως λένε, το «κλειδί» ίσως κρύβεται στην επιμήκυνση του μηχανισμού που ρυθμίζει τη σταδιακή γήρανση των κυττάρων, των περίφημων «τελομερών».
1'

Λιγότερες καταχρήσεις, άγχος και «πάθη»: Εκεί εντοπίζουν το μυστικό της αιώνιας νιότης όσοι κατάφεραν να ξεγελάσουν, λίγο παραπάνω, τον χρόνο. Οι επιστήμονες, πάντως, παρότι επιβεβαιώνουν τις «συνταγές επιτυχίας» των υπέργηρων, αναζητούν αλλού το... ελιξήριο νεότητας.

Η τελευταία έρευνα, λοιπόν, του πανεπιστημίου του Στάνφορντ μιλά για μία νέα διαδικασία που βασίζεται στην επιμήκυνση των τελομερών, των προστατευτικών καταλήξεων των χρωμοσωμάτων, δηλαδή, που ευθύνονται για τη διατήρηση της ποιότητας του DNA και τα οποία, με την πάροδο της ανθρώπινης ζωής, κονταίνουν.

Κάθε ανθρώπινο κύτταρο περιλαμβάνει χρωμοσώματα που φιλοξενούν το DNA. Στο τέλος κάθε χρωμοσώματος υπάρχουν 92 τελομερή. Το κάθε ένα από αυτά έχει ένα συγκεκριμένο μήκος, το οποίο, σε κάθε διαίρεση του κυττάρου, σταδιακά μειώνεται, εως ότου τελικά το κύτταρο χάσει τη δυνατότητά του να πολλαπλασιάζεται και πεθαίνει.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως με τη νέα διαδικασία θα μπορούν να επιμηκύνουν τα τελομερή, ώστε επιτυχώς να γυρίσουν πίσω το βιολογικό ρολόι και να κάνουν τα χρωμοσώματα – και, ως εκ τούτου, και τους ανθρώπους – νεότερα.

Όταν τα κύτταρα υποστούν την ανάλογη επεξεργασία, συμπεριφέρονται σαν να είναι νεότερα κι, έτσι, πολλαπλασιάζονται γρήγορα, αντί να μένουν στάσιμα ή να πεθαίνουν.

Η διαδικασία αυτή ίσως αποδειχτεί σωτήρια για την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών.

Σχετικές ειδήσεις