Αίγυπτος: Πρωτοφανής ποινή για 230 ακτιβιστές

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν διακόσιοι τριάντα ακτιβιστές που είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση με την οποία εκδιώχθηκε το 2011 ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.
2'

Τριάντα εννέα ανήλικοι καταδικάσθηκαν επίσης σε ποινές κάθειρξης 10 ετών από το ίδιο δικαστήριο για τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης κατά το 2011.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες και ένας από τους ηγέτες της εξέγερσης, ο φιλελεύθερος ακτιβιστής Άχμεντ Ντούμα, ο οποίος είχε καταδικαστεί στα τέλη του 2011 για εξέγερση και εξώθηση στη βία.

Όπως και αρκετούς άλλους εξέχοντες ακτιβιστές που είναι πασίγνωστοι στην Αίγυπτο για το ρόλο τους στην εξέγερση του 2011, τον Ντούμα έκλεισαν στη φυλακή όλοι όσοι ανέλαβαν την ηγεσία της Αιγύπτου μετά τον Μουμπάρακ: το στρατιωτικό συμβούλιο που κυβέρνησε επί 18 μηνες μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι και ο πρώην αρχηγός του στρατού Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος εξελέγη στη συνέχεια πρόεδρος. Με τη σημερινή απόφαση, στον Ντούμα επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 17 εκατ. αιγυπτιακών λιρών (2 εκατ. δολάρια).

Αφότου ο στρατός καθαίρεσε τον Ιούλιο του 2013 τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και κατέστειλε στο αίμα τις διαδηλώσεις των οπαδών του, ο πολλαπλασιασμός των καταδικών σε θάνατο και σε μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης σε μαζικές δίκες, οι οποίες ολοκληρώνονται μερικές φορές μέσα σε μερικά λεπτά, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Η αμερικανική κυβέρνηση, σύμμαχος της Αιγύπτου, καταδίκασε τη συγκεκριμένη απόφαση της αιγυπτιακής δικαιοσύνης.

«Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

«Οι μαζικές δίκες και οι μαζικές καταδίκες αντίκεινται στις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας και στην εφαρμογή του δικαίου» επέμεινε η Ψάκι, η οποία επιπλέον έκρινε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει αδύνατο το ενδεχόμενο οι καταθέσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία να έχουν εξετασθεί με δίκαιο τρόπο».

Σχετικές ειδήσεις