Ουκρανία: Συγκρατημένη αισιοδοξία από ΗΠΑ για επίτευξη εκεχειρίας

Την αισιοδοξία της εκδήλωσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τις προσπάθειες μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία αλλά ανησυχεί διότι οι συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί στις προηγούμενες τέτοιες απόπειρες δεν εφαρμόστηκαν, δήλωσε απόψε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
4'

«Μια ανησυχία που έχουμε ωστόσο είναι ότι οι προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειες είχαν αποτέλεσμα συμφωνίες τις οποίες οι Ρώσοι και οι αυτονομιστές τους οποίους υποστηρίζουν (...) δεν τήρησαν», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο ίδιος επικαλέστηκε τις συμφωνίες για την απόσυρση στρατευμάτων από την ανατολική Ουκρανία, την δημιουργία ενός μηχανισμού εποπτείας από διεθνείς παρατηρητές και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. «Οι αυτονομιστές δεν τήρησαν ούτε μία εξ αυτών», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε νωρίτερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ακόμη αποφασίσει, αλλά θα το πράξει σύντομα, όσον αφορά το εάν και κατά πόσον η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει στην παράδοση θανατηφόρων όπλων στον ουκρανικό στρατό για να αντιμετωπίσει τους αυτονομιστές.

Όμως Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας τάχθηκαν ανοικτά εναντίον της αποστολής όπλων στον ουκρανικό στρατό, αφήνοντας να διαφανεί ένα διατλαντικό ρήγμα, το οποίο πιθανόν θα μεγεθυνθεί αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να προχωρήσει στην αποστολή θανατηφόρου εξοπλισμού στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζητεί μετ' επιτάσεως από τα κράτη μέλη του NATO να στείλουν όπλα στη χώρα του.
Αλλά πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας που συμμετείχαν στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία επιχειρηματολογώντας ότι αυτό θα επέτεινε τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Η αποστολή «περισσότερων όπλων σε αυτή την περιοχή δεν θα μας φέρει πιο κοντά σε μια λύση και δεν θα τερματίσει τα δεινά που υπομένει ο πληθυσμός», σημείωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Χρειάζεται να ασκήσουμε μεγάλη πίεση στους αυτονομιστές και στη Ρωσία, από οικονομική και πολιτική άποψη, ώστε να βρεθεί μια λύση στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) και όχι επί του πεδίου (της μάχης)... το να συμβάλουμε σε μια δυνητική κλιμάκωση δεν είναι λύση», πρόσθεσε η ίδια.

Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ζανίν Χένες-Πλάσχαρτ δήλωσε πως πιστεύει ότι οι περισσότεροι σύμμαχοι, αλλά ειδικά η δική της χώρα θα επιμείνουν να μη σταλούν θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία, καθώς «ο πολιτικός διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση».

Αλλά και η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε ότι αντιτίθεται στην αποστολή θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία. «Πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία της κρίσης, όχι να την αυξήσουμε», σημείωσε η Πινότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον είπε πως το Λονδίνο θα δει «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά την εκπαίδευση και την αποστολή εξοπλισμού που δεν είναι θανατηφόρος».

Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Γιουόζας Όλεκας είπε ότι η χώρα του έχει προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία στέλνοντάς της «ορισμένα στοιχεία» τα οποία ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ αρνήθηκε να συζητήσει το εάν υποστηρίζει προσωπικά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αλλά τόνισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε... αυτό που έχει πει ο πρόεδρος Ομπάμα, αυτό που έχουν πει ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών... Το πρόβλημα αυτό δεν θα επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα».

Ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του NATO, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι η Ρωσία δίνει όπλα και βοήθεια στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, γεγονός που προκαλεί «μεγάλη ανησυχία», ενώ πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί έχουν δικαίωμα να αμυνθούν.

Αλλά και ο Μπρίντλαβ είπε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα και επισήμανε πως η οποιαδήποτε ενέργεια αναληφθεί από τη Δύση στόχο πρέπει να έχει να δημιουργηθούν «οι συνθήκες που θα ευνοήσουν την προσέλευση όλων των πλευρών στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κρίσης. «Τα όπλα δεν θα το αλλάξουν αυτό», πρόσθεσε ο πτέραρχος, που απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία προσωπικά ο ίδιος θέλει την αποστολή θανατηφόρων όπλων στον ουκρανικό στρατό.

Σχετικές ειδήσεις