Ουκρανία: Η διαφωνία της Μέρκελ για αποστολή όπλων και ο θυμός των ΗΠΑ
Οι έντονες ανταλλαγές επιχειρημάτων κατά τη διάσκεψη για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, φανέρωσαν τις ρωγμές στη διατλαντική συναίνεση για το πώς θα αντιμετωπισθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, όσον αφορά στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές ενίσχυσαν τους βομβαρδισμούς τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και φαίνεται ότι συγκεντρώνουν στρατεύματα για νέες επιθέσεις στην πόλη Ντμπαλετσέβε που αποτελεί σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο και στην παραλιακή Μαριούπολη.
Η επίθεση των ανταρτών έχει αναζωπυρώσει τις διπλωματικές προσπάθειες. Η Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετέβησαν την Παρασκευή (06/02) στη Μόσχα για να προσπαθήσουν να πείσουν τον Πούτιν να προχωρήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως, ισχυρίστηκαν πως «ο Ρώσος ηγέτης δεν έχει πολλά κίνητρα για να διαπραγματευθεί και ότι προτιμά απλώς να παρακολουθεί τους αυτονομιστές να καταλαμβάνουν περισσότερα εδάφη, υπονομεύοντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ».
Η καγκελάριος παραδέχθηκε κατά τη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, ότι η επιτυχία του γαλλο-γερμανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο παρουσιάσθηκε αυτή την εβδομάδα στο Κίεβο και τη Μόσχα, είναι αβέβαιη.
Απέρριψε όμως κατηγορηματικά την ιδέα ότι η αποστολή όπλων στο Κίεβο, κάτι που εξετάζεται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, θα βοηθούσε στην επίλυση της σύγκρουσης.
«Κατανοώ τη συζήτηση, αλλά πιστεύω ότι περισσότερα όπλα δεν θα οδηγήσουν στην πρόοδο που χρειάζεται η Ουκρανία. Πραγματικά αμφιβάλλω γι' αυτό», δήλωσε η καγκελάριος, η οποία αναχωρεί την Κυριακή (08/02) για την Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα.