Υπέρ της επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία τάχθηκε ο Τζον Κέρι
Το ενδεχόμενο να προσφέρουν την επιπλέον βοήθεια που ζητά η Ουκρανία εξετάζουν οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε από το Μόναχο ο Τζον Κέρι.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία να παρασχεθεί στην Ουκρανία περαιτέρω βοήθεια, οικονομικού τύπου και άλλων μορφών», δήλωσε ο Κέρι μιλώντας στο NBC.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Η λύση είναι πολιτική και διπλωματική» συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Οι Δυτικοί ηγέτες καταδίκασαν ομόφωνα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο την υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία προς τους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά οι τοποθετήσεις τους διίστανται όσον αφορά το ζήτημα της προμήθειας όπλων στον ουκρανικό στρατό
Η ιδέα της αποστολής υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικού εξοπλισμού είναι μια προοπτική που εξετάζει η Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ πάντως μέχρι στιγμής έχουν στείλει μη φονικό στρατιωτικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη.
Νέα συνάντηση με τον Ζαρίφ
Νέα συνάντηση στο Μόναχο, τη δέυτερη κατά σειρά, είχαν την Κυριακή (08/02) οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και Ιράν, Τζον Κέρι και Μοχάμαντ Ζαρίφ.
Η νέα συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξάγεται στην πόλη της νότιας Γερμανίας, ενώ η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) προσπαθεί να καταλήξει σε μια πολιτική συμφωνία του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ελάχιστες πληροφορίες έγιναν γνωστές σε σχέση με τις συνομιλίες με την Τεχεράνη, ωστόσο οι μεγάλες δυνάμεις ελπίζουν στην εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας πριν από τις 31 Μαρτίου, ώστε στη συνέχεια να συνάψουν μια τελική συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές πλευρές, το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Η ομάδα 5+1 ζητεί το Ιράν να περιορίσει τις ικανότητες εμπλουτισμού ουρανίου ώστε να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη. Το Ιράν, που επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά μη στρατιωτικό χαρακτήρα, διεκδικεί πλήρη δικαιώματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ζητεί την άρση των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές άρχισαν εκ νέου τον Νοέμβριο του 2013, στη βάση μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που πάγωνε ορισμένες ευαίσθητου χαρακτήρα δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα τη μερική άρση των κυρώσεων που επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ιρανική οικονομία.
Ωστόσο σκεπτικισμός επικρατεί όσον αφορά τη θετική έκβαση των συνομιλιών με το Ιράν, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη παραταθεί δύο φορές. Ο Κέρι συνάντησε τον Ζαρίφ πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, συχνά στην Ευρώπη. Οι ομάδες διαπραγματεύτηκαν επίσης σε πολιτικό επίπεδο. Όμως, οι θέσεις των "σκληροπυρηνικών" στην Τεχεράνη όπως και στην Ουάσινγκτον, όπου το Κογκρέσο που κυριαρχείται από Ρεπουμπλικανούς θέλει να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, περιπλέκουν την κατάσταση.
Ο Κέρι αναμένεται να αναχωρήσει αργότερα σήμερα (08/02) για την Ουάσινγκτον.