Κέιλα Μίλερ, η αμερικανίδα όμηρος που εκτέλεσαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ
Η Κέιλα Μίλερ, η νεαρή αμερικανίδα εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία έχασε τη ζωή της κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες ενόσω ήταν όμηρος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, περιγράφεται από την οικογένειά της ως ένας άνθρωπος με "ελεύθερο πνεύμα" κι ενσυναίσθηση.
Χθες Τρίτη (10/02/2015), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε τον θάνατο της 26χρονης Μίλερ, απόφοιτης του πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνας, έπειτα από 18 μήνες ομηρίας. Η Μίλερ είχε απαχθεί από τζιχαντιστές καθώς εξερχόταν από νοσοκομείο της βόρειας Συρίας.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η οικογένειά της έλαβε μήνυμα από τους τζιχαντιστές που την κρατούσαν όμηρο, το οποίο περιείχε πληροφορίες που επαληθεύτηκαν από τους αναλυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι επιβεβαίωσαν και τον θάνατό της.
Ο Ομπάμα επιπλέον αναγνώρισε δημοσίως σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Buzzfeed ότι η Μίλερ ήταν μία από τους ομήρους τους οποίους είχαν επιχειρήσει να απελευθερώσουν αμερικανοί κομάντος στη διάρκεια επιχείρησης τον περασμένο χρόνο, μίας επιχείρησης που όμως απέτυχε καθώς δεν κατόρθωσαν να εντοπιστούν οι όμηροι.
Έξω από το δικαστήριο της πόλης Πρέσκοτ στην Αριζόνα, της γενέτειρας της Μίλερ, δύο θείες της μαζί με μία από τις παιδικές της φίλες και τον πάστορα της περιοχής προσευχήθηκαν στη μνήμη της.
"Ηταν μία ήρεμη παρουσία, ένα ελεύθερο πνεύμα, πάντα στο πλευρό όσων υπέφεραν, ήθελε να είναι η φωνή τους", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η θεία της Μίλερ, η Λόρι Λίον.
"Η Κέιλα είχε τόση ενσυναίσθηση κι αυτό είναι δύσκολο να το βρεις σε αυτό τον κόσμο. Είναι πράγματι σπάνιο κι ήταν το πιο δυνατό της σημείο", είπε η Έριν Στριτ, η οποία περιέγραψε την Μίλερ ως την πιο στενή της φίλη και "αδελφή ψυχή".
Η Καθλίν Ντέι από το πανεπιστήμιο όπου φοίτησε η Μίλερ λέει πως η θετική διάθεση της Κέιλα διατηρήθηκε ακόμη και στη διάρκεια της ομηρίας της καθώς προσπάθησε να διδάξει στους απαγωγείς της οριγκάμι, ενώ μέσα στον περιορισμένο χώρο όπου την κρατούσαν έκανε στηρίξεις με το κεφάλι της γιόγκα.
Κοντά στο κτίριο του δικαστηρίου, λίγα μέτρα πιο κάτω από την κεντρική πλατεία της πόλης, στήθηκε ένας σταυρός, κάποιοι άφησαν λίγα λουλούδια κι ένα λούτρινο αρκουδάκι με ένα σημείωμα: "Ο Θεός να σ'ευλογεί". Δίπλα, μία πινακίδα που γράφει "Προσευχηθείτε για την Κέιλα".
Ο δήμαρχος του Πρέσκοτ, ο Μάρλιν Κουγικένταλ, φίλος της οικογένειας της Κέιλα, είπε ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις για να πραγματοποιηθεί τελετή στη μνήμη της, αλλά αυτό εξαρτάται από την επιθυμία της οικογένειάς της.
Η Κέιλα εργαζόταν σε τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση στη συριακή μεθόριο και ταξίδεψε για πρώτη φορά στην περιοχή το 2012. Προηγουμένως είχε εργαστεί εθελοντικά σε σχολεία και ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ινδία.
"Η Κέιλα ήταν ένας άνθρωπος με συμπόνοια, αφιερωμένος στο ανθρωπιστικό έργο. Όλη τη νεαρή της ζωή την αφιέρωσε στη βοήθεια όσων είχαν ανάγκη από ελευθερία, δικαιοσύνη και ειρήνη", αναφέρουν στη δική τους ανακοίνωση οι γονείς της Μάρσα και Καρλ.
Η θεία της και οι φίλοι της εξέφρασαν την ελπίδα ότι η είδηση του θανάτου της ενδεχομένως να συσπειρώσει περισσότερους Αμερικανούς για να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από τις εμπόλεμες συγκρούσεις ανά τον κόσμο.
"Ο κόσμος λυπάται μαζί μας. Ο κόσμος πενθεί μαζί μας. Ο κόσμος θέλει να μοιάσει περισσότερο στην Κέιλα κι αν αυτό είναι το κληροδότημά της και το αποτύπωμα που αφήνει στον κόσμο, επομένως αυτό είναι κάτι εξαιρετικό", λέει με λυγμούς η θεία της Κέιλα, η Λόρι Λίον.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Επιμέλεια: Α. Τ.