Το Κάιρο πιέζει τον ΟΗΕ για μια διεθνή δράση στη Λιβύη
Την επομένη μιας επιδρομής της αεροπορίας της εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, η Αίγυπτος έλαβε σήμερα (17/02/2015) θέση στην πρώτη γραμμή της διεθνούς κοινότητας ζητώντας από τον ΟΗΕ να δώσει εντολή για μια διεθνή επέμβαση στη Λιβύη.
Στη χώρα αυτή όπου επικρατεί το χάος και η οποία είναι κατατεμαχισμένη σε διάφορα "οχυρά" πολιτοφυλακών, τζιχαντιστικών και μη, δεν έχει παρουσιασθεί κανένας αξιόπιστος απολογισμός των αιγυπτιακών βομβαρδισμών.
Η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν επίσης από χθες, Δευτέρα, να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποφασίσει "νέα μέτρα" στη Λιβύη.
Η Ρώμη είναι έτοιμη να εμπλακεί στρατιωτικά, αλλά θα το πράξει μόνο μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και μιας επιχείρησης διατήρησης της ειρήνης, υπενθύμισε χθες ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ζητώντας από την Αίγυπτο να μην υποκύψει "στην υστερία μιας υπερβολικής αντίδρασης".
Ειδικοί εκτιμούν πως, πλήττοντας την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη γειτονική του Λιβύη, ο αιγύπτιος πρόεδρος Φάταχ αλ-Σίσι παίρνει θέση ως σύμμαχος των Δυτικών στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, επισκιάζοντας έτσι την ανελέητη καταστολή που επιβάλλει στη χώρα του.
Ο Σίσι προκάλεσε αίσθηση στέλνοντας τα αιγυπτιακά μαχητικά αεροπλάνα να βομβαρδίσουν τις θέσεις του λιβυκού κλάδου του Ισλαμικού Κράτους μερικές μόλις ώρες αφότου ανακοινώθηκε ο αποκεφαλισμός 21 χριστιανών Αιγυπτίων.
Μ' αυτή τη γρήγορη αντίδραση, "το κύρος του κ. Σίσι θα ενισχυθεί ασφαλώς στη Δύση", προβλέπει ο Μούσταφα Κάμελ αλ-Σαγίντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Καΐρου.
"Η Αίγυπτος και ο Σίσι εμφανίζονται πλέον ως σύμμαχοι - κλειδιά της Δύσης στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους", υπογραμμίζει ο Ζακ Γκολντ, εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Μελετών για την Εθνική Ασφάλεια, που έχει την έδρα του στο Τελ-Αβίβ.
Αφού είχαν αρχικά αγνοήσει τον Σίσι, ο οποίος τον Ιούλιο του 2013 καθαίρεσε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και κατέστειλε τις διαδηλώσεις των οπαδών του, οι δυτικές πρωτεύουσες αναγκάσθηκαν να παραδεχθούν πως δεν μπορούν πλέον να απομονώνουν την πιο πολυάνθρωπη και την καλύτερα εξοπλισμένη από τις αραβικές χώρες, τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει έδαφος στην περιοχή.
Η Ουάσινγκτον, βασικός χρηματοδότης, επανέλαβε στις αρχές του 2014 την οικονομική βοήθειά της που προορίζεται ουσιαστικά για το στρατό. Επίσης η Γαλλία και η Ιταλία, μεταξύ άλλων, δέχθηκαν με κάθε επισημότητα αυτόν που οι διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν πλέον ως τον αρχηγό ενός από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο.
Τη Δευτέρα, πωλώντας στην Αίγυπτο τα πρώτα μαχητικά αεροπλάνα Rafale, η Γαλλία υιοθέτησε ξεκάθαρα αυτή την "ρεαλπολιτίκ", με τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να δηλώνει πως ο Σίσι "εξελέγη δημοκρατικά". Ο απόστρατος στρατάρχης κέρδισε πράγματι με μεγάλη πλειοψηφία την προεδρική εκλογή του Μαΐου 2014, αλλά αφού προηγουμένως είχε εξαλείψει από την πολιτική σκηνή κάθε αντιπολίτευση, πρώτα την ισλαμιστική και στη συνέχεια την κοσμική και τη φιλελεύθερη.
Όμως η επέμβαση στη Λιβύη ανοίγει ένα νέο μέτωπο για τον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος δυσκολεύεται ήδη να αντιμετωπίσει στο έδαφός του τους τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και διεξάγουν θεαματικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της τάξης σε αντίποινα, όπως δηλώνουν, για την αιματηρή καταστολή εναντίον των οπαδών του Μόρσι.
Για τους ειδικούς, η λιβυκή εκστρατεία επιτρέπει στον Σίσι να επισκιάσει, ακόμη και να δικαιολογήσει, αυτή την καταστολή που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ισλαμιστές διαδηλωτές, ενώ έχουν φυλακισθεί τουλάχιστον 15.000 οπαδοί του Μόρσι.
"Οι επικρίσεις για τον απολογισμό του σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες υπάρχει κίνδυνος να παραμερισθούν", λέει ο Χ. Α. Χέλιερ, του Brookings Institution, μιας δεξαμενής σκέψης που έχει έδρα την Ουάσινγκτον.