Ουκρανία: Άμεση απόσυρση των όπλων απαίτησε η ΕΕ
«Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι όλα τα μέρη οφείλουν να τηρήσουν αυστηρά τα σημεία που προβλέπονται στη συμφωνία η οποία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα και να θέσουν σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε η Κάθριν Ρέι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αυτό σημαίνει να διακοπεί κάθε στρατιωτική επιχείρηση και να αρχίσουν να αποσύρονται σήμερα τα βαριά όπλα από τη γραμμή του μετώπου», πρόσθεσε, καθώς μέχρι το μεσημέρι αυτό το σημείο-κλειδί της συμφωνίας του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός εξακολουθούσε να μην έχει εφαρμοστεί.
Ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα (17/02) για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός η οποία τέθηκε σε ισχύ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, με τις δύο πλευρές να κρίνουν ταυτόχρονα ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατή η απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, όπως είχε συμφωνηθεί.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λισένκο, διεμήνυσε ότι τα βαριά όπλα θα αρχίσουν να αποσύρονται όταν τηρηθεί πλήρως η εκεχειρία, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Από την πλευρά του ο Ντένις Πουσίλιν, ένας ανώτερος αξιωματούχος των αυτονομιστών, τόνισε ότι οι αντάρτες δεν θα κάνουν τίποτε «μονομερώς», αφού σε τέτοια περίπτωση οι φιλορώσοι μαχητές «θα γίνονταν στόχος».
Ιδιαίτερα σφοδρές μάχες μαίνονται στην Ντεμπάλτσεβε, όπου ο ουκρανικός στρατός είναι περικυκλωμένος από τους αντάρτες και όπου σήμερα εκτυλίχθηκαν οδομαχίες μέσα στην πόλη. «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τη συνέχιση των μαχών μέσα στην Ντεμπάλτσεβε και γύρω από αυτήν», υπογράμμισε η Κάθριν Ρέι.
Εξάλλου, η ΕΕ «εκφράζει τη λύπη της για τα εμπόδια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ειδική αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ» με υπαιτιότητα των ανταρτών, οι οποίοι αρνούνται να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των παρατηρητών στην Ντεμπάλτσεβε τις τελευταίες ημέρες.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αναφέρθηκαν στο πρόβλημα αυτό χθες βράδυ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, και έλαβαν την απόφαση να προωθήσουν «μέτρα» ώστε οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να μπορέσουν να επιτηρήσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας, ανέφερε νωρίτερα σήμερα το Βερολίνο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όμως η συνέχιση των μαχών στην Ντεμπάλτσεβε εγείρει ανησυχίες ότι η εύθραυστη εκεχειρία υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ