Λιβυκό αεροσκάφος «έφαγε πόρτα» από την Αίγυπτο

Λιβυκό αεροσκάφος το οποίο κατευθυνόταν στην Κωνσταντινούπολη, υποχρεώθηκε να επιστρέψει σήμερα (17/02) στην Τρίπολη, καθώς η Αίγυπτος απαγόρευσε την είσοδό του στον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν πηγές του αεροδρομίου του Καΐρου.

Λιβυκό αεροσκάφος «έφαγε πόρτα» από την Αίγυπτο
4'

Η απαγόρευση αναμένεται ότι θα απομονώσει ακόμη περισσότερο τη Λιβύη καθώς όλοι οι ξένοι αερομεταφορείς έχουν σταματήσει τις πτήσεις από και προς την Τρίπολη. Η Τουρκία ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες όπου εξακολουθούσαν να πραγματοποιούν πτήσεις τα λιβυκά αεροσκάφη.

Τα αεροπλάνα που εκτελούν δρομολόγια από τη Λιβύη προς την Τουρκία είναι υποχρεωμένα να περνούν από τον εναέριο χώρο της Αιγύπτου για να αποφύγουν την Κύπρο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση τους έχει απαγορεύσει να μπαίνουν στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για λόγους ασφαλείας.

Το αεροσκάφος της Libyan Airline είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ματίγκα της Τρίπολης με προορισμό την Κωνσταντινούπολη αλλά υποχρεώθηκε να επιστρέψει όταν η Αίγυπτος ενημέρωσε την εταιρεία πως δεν θα της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της.

Νωρίτερα, το Μαρόκο είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει όλες τις πτήσεις από και προς τη Λιβύη για λόγους ασφαλείας.

Οι ξένες αεροπορικές εταιρείες είχαν διακόψει τα δρομολόγιά τους στη Λιβύη από τον περασμένο Ιούλιο, όταν η ισλαμική οργάνωση «Αυγή της Λιβύης» κατέλαβε το αεροδρόμιο της Τρίπολης μετά από σκληρές μάχες.

Η τουρκική εταιρεία Turkish Airlines επανέλαβε τις πτήσεις της προς τη Μιζουράτα στα τέλη του προηγούμενου έτους αλλά τον περασμένο μήνα τις σταμάτησε και πάλι, λόγω των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων στο αεροδρόμιο της πόλης αυτής.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Τετάρτη (18/02) το απόγευμα για να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, μετά την εκτέλεση 21 Αιγύπτιων χριστιανών από τους τζιχαντιστές και τις αεροπορικές επιδρομές που έχει εξαπολύσει η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη γειτονική της χώρα.

Ο Σάμεχ Σούκρι βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των χωρών-μελών του ΣΑ και των αραβικών κρατών.

Την επομένη των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε εναντίον των τζιχαντιστών, η Αίγυπτος ζήτησε από τον ΟΗΕ να δώσει εντολή για μια διεθνή επέμβαση στη Λιβύη καθώς η χώρα έχει βυθιστεί και πάλι στο χάος.

Οι βομβαρδισμοί αποφασίστηκαν μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο εικονίζεται ο αποκεφαλισμός 21 Αιγυπτίων, που πήγαν στη Λιβύη για να βρουν δουλειά και έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν επίσης ζητήσει τη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για να αποφασιστούν "νέα μέτρα" για τη Λιβύη.

Ο Σούκρι θα παρουσιάσει την κατάσταση στο Συμβούλιο την Τετάρτη, είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Πίτερ Ουίλσον. Όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Αιγύπτου να της δοθεί εντολή από τον Οργανισμό για επέμβαση στη Λιβύη, ο Βρετανός διπλωμάτης περιορίστηκε να πει ότι «θα περιμένουμε να δούμε τι έχει να πει ο κ. Σούκρι».

Διπλωμάτες αραβικών χωρών, μολονότι στηρίζουν το αίτημα του Καΐρου, εξέφρασαν την άποψη ότι για να εγκριθεί μια επέμβαση θα πρέπει να ζητηθεί επισήμως και από τη λιβυκή κυβέρνηση. Ωστόσο η Λιβύη έχει προς το παρόν δύο κυβερνήσεις και δύο αντίπαλα κοινοβούλια:

Η μία κυβέρνηση είναι αυτή που πρόσκειται στον συνασπισμό "Αυγή της Λιβύης" των ισλαμιστών και ελέγχει την Τρίπολη ενώ η δεύτερη, η διεθνώς αναγνωρισμένη, εδρεύει στο Τομπρούκ.

Νωρίτερα σήμερα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκανε έκκληση στους Λίβυους να "πολεμήσουν" τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, καταδικάζοντας με τον εντονότερο τρόπο την ομαδική εκτέλεση των χριστιανών Αιγυπτίων.

«Η βάναυση δολοφονία αυτών των ανθρώπων και η φρικιαστική προσπάθεια να την δικαιολογήσουν και να την δοξάσουν μέσω ενός βίντεο, θα πρέπει να καταδικαστεί ομοφώνως, ιδίως από τον λαό της Λιβύης που πρέπει να αντισταθεί στις αξιώσεις των τακφίρι», (σ.σ. σουνίτες εξτρεμιστές), τόνισε ο Ζέιντ Ράαντ Χουσέιν.

«Η δολοφονία αιχμαλώτων και ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο και τον ισλαμικό νόμο», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας τους αποκεφαλισμούς «ποταπά εγκλήματα που στοχεύουν ανθρώπους με βάση τη θρησκεία τους».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή